Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se justitieminister Gunnar Strömmer (M) om kritiken mot samarbetet mellan Sverige och Turkiet. Foto: SVT

Justitieministern: Samarbetet mellan Sverige och Turkiet kan bli bättre

Uppdaterad
Publicerad

12-åriga Adrianas misstänkta mördare är en av flera personer som gömmer sig undan den svenska rättvisan i Turkiet. Men poliser SVT talat med menar att det är mycket svårt att få misstänkta utlämnade från Turkiet. Nu säger justitieministern Gunnar Strömmer (M) att samarbetet länderna emellan ska bli bättre.

Rättegången mot tre av männen som misstänks för mordet på 12-åriga Adriana pågår nu. En fjärde mordmisstänkt har däremot inte kunnat åtalas eftersom han håller sig undan.  

Han fortsätter vara häktad i sin utevaro och internationellt efterlyst för mord och försök till mord, enligt åklagaren. Mannen är född i Stockholm och har både svenskt och turkiskt medborgarskap. 

Trots att han är internationellt efterlyst och trots att Turkiet informerats om mordmisstankarna kan han röra sig fritt i landet utan att lämnas ut till Sverige.

”Finns goda möjligheter”

Den nytillträdde justitieministern Gunnar Strömmer (M) säger till SVT att han tror att samarbetet mellan Turkiet och Sverige kan bli bättre än vad det är i dag. 

– Om man tittar länder där det fungerar bra så bygger det oftast på ett nära samarbete polismyndigheter emellan. Det tror jag att det finns goda möjligheter att åstadkomma även i det här fallet. 

Se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.