När SVT Nyheter ber att få göra en intervju om mötet får vi inte träffa någon av de två medarbetare som deltog utan i stället Lantmännens hållbarhetschef. Foto: TT

Pasta-tillverkare försökte påverka Livsmedelsverket

Uppdaterad
Publicerad

Lantmännen försökte påverka Livsmedelsverket att inte gå ut med uppgifterna att deras svensktillverkade pasta innehåller högre halter av kadmium än italiensk. Mötesanteckningar visar att Lantmännen var rädda för att dålig publicitet skulle hota deras pastatillverkning i Sverige.

Livsmedelsverket har analyserat över 100 pastasorter. Resultatet visade att Kungsörnens svensktillverkade pasta innehåller mer av den giftiga tungmetallen kadmium än italiensk pasta.

Bad om möte med Livsmedelsverket

När Lantmännen, som gör pastan, fick se den presentation som presenterats på en vetenskaplig konferens blev de oroliga och bad om ett möte med Livsmedelsverket. Det ägde rum i mitten av mars.

När SVT Nyheter ber att få göra en intervju om mötet får vi inte träffa någon av de två medarbetare som deltog utan i stället Lantmännens hållbarhetschef Claes Johansson. Han säger att mötet inte handlade om resultaten som sådana utan om hur de presenterades.

– Eftersom det är en så komplex fråga är det viktigt att det presenteras på ett sätt som är korrekt.

”Framförde sin oro”

Rickard Bjerselius från Livsmedelsverket deltog i mötet och bekräftar att Lantmännen var oroade.

– De framförde sin oro och vi var tydliga med vårt ställningstagande om hur vi ser på saken, och det ledde fram till att vi kom fram till att de hade framfört sina synpunkter och att vårt ställningstagande står fast och så skiljdes vi åt.

Ville påverka hur resultatet presenterades

I de diarieförda minnesanteckningarna från mötet framgår att Lantmännen ”hade åsikter om...främst att varumärkena var utskrivna...samt att det stod att pastan var svensk”.

Det låter som ni ville mörka de här uppgifterna?

– Nej, det handlar ju om att Lantmännen är den enda svenska pastaproducenten. Vi producerar den här i Sverige. Däremot kommer durumvetet från olika länder, och det var den förvirringen vi ville undvika och se till att det blev tydligt.

Är det Lantmännens policy att mörka obehagliga uppgifter?

– Nej, verkligen inte. Vi vill prata om alla de här frågorna som är viktiga för livsmedelsproduktionen, alla hållbarhetsfrågor. Öppenhet och transparens är ledord för oss.

Livsmedelsverket ville inte inte ändra hur man gör vetenskapliga presentationer, och man lät varumärkena stå kvar.

– Där är vi tydliga, Vi jobbar väldigt tydligt mot konsumenten och vi gör valet om vi ska visa varumärken eller inte från fall till fall. Det tydliggjorde vi också i minnesanteckningarna som vi diarieförde, säger Rickard Bjerselius.

Var orolig för felaktig rapportering

Av minnesanteckningarna framgår också att ”Lantmännen manar till försiktighet i presentationen av data då konsekvenserna kan bli väldigt stora för dem om medier sprider informationen på ett kanske inte alltid korrekt vis. Lantmännen menar att om den aktuella informationen presenteras på nuvarande sätt finns risk att Lantmännens pastatillverkning i Järnaenheten blir hotat (sic!).”

Är det så?

– Det är viktigt att det blir korrekt information i såna här sammanhang, och vi har ju låga nivåer på kadmiumhalterna i våra produkter så det finns ju ingen anledning till oro. Det är ju viktigt att den informationen går fram då så att det blir en korrekt rapportering.

Pastan under gränsvärdet

Kungsörnens pasta ligger under gränsvärdet, såväl deras eget som myndigheternas. Ändå blev dess ägare Lantmännen oroade över hur resultaten presenterades på konferensen.

I mina ögon ser det ut som Lantmännen försöker utöva påtryckningar på Livsmedelsverket för att minimera skadan för Lantmännen om det här kommer ut. Är det så?

– Det är det ju absolut inte. Som jag sa, vi har en tät dialog med Livsmedelsverket, vi är aktiva i kadmiumforum och har drivit de här frågorna länge. Så det är helt felaktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.