Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tom Karlsson & Andreas Hult

Kakabaveh efter budgetomröstningen: ”Var för pensionärerna”

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen godkände regeringens vårbudget under onsdagen och den avgörande rösten lade den politiska vilden Amineh Kakabaveh. Men hon är tydlig med att det inte var för att stödja regeringen.

173 personer röstade ja till oppositionens budgetförslag och 174 röstade nej, vilket resulterade i att regeringens vårbudget nu gått igenom.

– Det var inte för att rädda regeringen, absolut inte. För en regering som håller tyst, som böjer sig, som kryper för en diktator som Erdogan – jag är inte en stödjare till dem. Det här var för pensionärerna, säger Amnieh Kakabaveh efter omröstningen.

Moderaterna konstaterar att pensionärerna skulle fått det bättre med oppositionens förslag och att dagens beslut skadar tilltron för politken.

– Regeringen har nu med silvertejp fått ihop underlag som består av Vänsterpartiet, Centerpartiet och en politisk vilde och vinner med en röst. Jag tror att det är väldigt skadligt för tilltron till svensk ekonomisk politik och för pensionärerna, säger Ulf Kristersson partiledare för Moderaterna.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar är däremot nöjd efter att deras förslag till höjd pension nu klubbats igenom.

– Jag är fantastiskt glad i dag. I höstas sade alla andra partier att det var omöjligt att höja garantipensionen och nu står vi här och gör den största höjningen av garantipensionen någonsin, säger Dadgostar.

Hör partiledarnas kommentarer efter budgetomröstningen i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.