Foto: TT

Regeringsbesked ska lämnas vid pressträff klockan 10 på torsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens besked angående misstroendeförklaringarna mot infrastrukturminister Anna Johansson (S), inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommer att levereras vid en pressträff kl 10 på torsdagen. Det meddelade Odd Guteland, Socialdemokraternas presschef, reportrar utanför Rosenbad på onsdagskvällen.

Enligt SVT Nyheters källor räknade regeringen inte med att den borgerliga Alliansen skulle gå ut så hårt och kräva misstroende gentemot tre av regeringens ministrar. Man räknade i stället med att Alliansen skulle rikta misstroende mot en, eller högst två, ministrar och inkalla riksdagens konstitutionsutskott för en snabbgranskning.

LÄS MER: ”Ministrarna kan redan nu börja städa ur sina arbetsrum i regeringskansliet”

Ett prekärt läge

Men när Alliansen på det här sättet utmanar med misstroendeförklaring mot tre ministrar, varav två är Löfvens mest populära, hamnar statsminister Stefan Löfven i ett mer prekärt läge. En regering klarar att låta en minister avgå och undvika en misstroendeförklaring, såsom Ingvar Carlsson lät Anna-Greta Leijon gå i slutet av 1980-talet. Men att avskeda tre ministrar är något helt annat, menar en källa till SVT Nyheter. Och det skulle då ske kort in på ett för regeringen komplicerat budgetarbete, där Alliansen redan hotat med att rikta misstroende mot enskilda ministrar om vissa skatteförslag läggs.

Enligt uppgift till SVT Nyheter kommer regeringen inte kalla till något regeringssammanträde i dag, men interna möten och samtal pågår för fullt. Och utanför Rosenbad kunde flera ministrar ur den S-ledda regeringen ses anlända till Rosenbad på onsdagseftermiddagen.

LÄS MER: Alliansen väcker misstroende mot tre S-statsråd

Löfven står inför två val

Det finns två alternativ för Stefan Löfven om han aviserar regeringens avgång. Han kan utlysa ett extra val, som i så fall kan ske om tre månader.

– Partiet har inget emot ett extra val, vi är väl förberedda och jag tror att väljarna faktiskt också är det, säger en annan källa till SVT Nyheter.

Men det finns ett annat alternativ, som i nuläget ser mer troligt ut. Statsministern och regeringen kan avgå utan att utlysa extra val. Då blir det en ny talmansrunda där talmannen tittar på vilket alternativ som kan regera landet. Alliansen är splittrad i hur de kan tänka sig att regera – med eller utan stöd av Sverigedemokraterna. Både Centern och Liberalerna vägrar att samarbeta med Sverigedemokraterna. I en ny talmansrunda måste Alliansen bekänna färg, vilket kan vara positivt för de rödgröna.

Frågan blir då om Centern och Liberalerna tvingas bita i det sura äpplet och ta stöd av Sverigedemokraterna trots att Alliansen är mindre än de rödgröna med resultatet att de då blir helt beroende av vad Sverigedemokraterna vill eller inte.

LÄS MER: SD stödjer Alliansen – misstroenderförklaring blir av

Som SVT Nyheters regeringskälla kommenterar det hela:

– Ja, det blir en ganska attraktiv talmansrunda för oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.