Lördag: Väldigt blöt snö. Inslag av blötsnö kan förekomma i främst delar av Småland under dagen. Osäkert är dock hur pass mycket som kan lägga sig, men på vägar och gator lär det bli väldigt blött. Senare under dagen mattas regnet och blötsnöandet av alltmer när det förskjuts vidare österut. I norr bjuder dagen på odramatiskt väder där molnen dominerar i öster och solen kan visa sig en del i norr. Lilla kartan till vänster visar trolig nederbördsmängd i millimeter under dagen. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kallare temperaturer i helgen

Publicerad

Till helgen ser det ut att blir kallare väder i hela landet, med minusgrader på de flesta håll nattetid. Under fredagskvällen har ett regnområde dragit in över de södra delarna.

Regn och eventuell blötsnö väntar de södra delarna under natten mot lördag, med start i väster. Nederbördsområdet kommer sedan att först röra sig österut över Göta- och Svealand under lördagen innan det tar sikte mot norr.

Räkna också med fallande temperaturer.

– Det ser ut att bli minusgrader i princip hela landet under nätterna, med undantag för kustområdena, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Det kan också finnas skäl att vara försiktig vad gäller halka i de södra delarna av landet.

– Det finns en risk för lokal halka i söder. Om det blir klart väder och minusgrader efter att nederbördsområdet dragit förbi så kan det frysa på. Men än så länge är inga varningar utfärdade, säger Tora Tomasdottir.

Men det finns också en del chanser att få se solen. I södra Norrland blir det mestadels klart under tidig lördag och delvis även i norra Norrland. Det klara vädret håller sedan i sig under lördagen i de västra delarna medan vädret blir sämre i öst.  I Sveland och Götaland är det istället söndagen som ser ut att kunna erbjuda en del sol, och på måndag ser vädret ut att bli klart i stora delar av landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer