Foto: TT

Källor: Nedläggning av kärnkraftverk kan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingar pågår om att förhindra en nedläggning av de två kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn. Det uppger källor till SVT Nyheter.
– Jag vill inte kommentera om det pågår några förhandlingar men det är min skyldighet som vd att göra så bra affärer som möjligt, säger Ingemar Engkvist, vd för Eon kärnkraft Sverige, som är majoritetsägare i OKG.

Det var den 23 maj som Eons svenska ledning gick ut och berättade att man ville stänga de två äldsta kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn. Anledningen var att Eon inte såg någon möjlighet att få någon lönsamhet i de två reaktorerna på grund av det låga elpriset i Sverige. Men minoritetsägaren Fortum som äger 45 procent av kärnkraftsverket gör en annan bedömning. Enligt Tiina Tuomela som är chef för Fortums kärnkraftsverksamhet tror Fortum att det går att driva verksamheten vidare.

Fortum har också de ekonomiska möjligheterna att ta över OKG då man sålt ut sina elnät. Bara för sin svenska verksamhet kasserade bolaget in över 60 miljarder kronor. Fortum har också sagt att man i framtiden framför allt vill satsa på elkraftsproduktion och så sent som i augusti gick man in som ägare i Fennovoima det kärnkraftverk som ska byggas i Norra Finland. Det finns alltså mycket som talar för att Fortum är intresserat av att ta över ansvaret för OKG.

Utdragen process

Men på Fortums huvudkontor i Helsingfors hänvisar man frågan till Fortums svenska verksamhet där presschefen Per-Oscar Hedman är mycket förtegen. Inga kommentarer är hans enda besked.

Det har nu gått tre månader och ännu har frågan inte kommit upp i OKG:s styrelse där frågan måste avgöras.

– Det är en stor och komplex fråga där processen tar lång tid, säger vd:n för Eons kärnkraftsbolag Ingemar Engkvist och fortsätter:

– Det är många faktorer som spelar in där vi har två ägare som inte kunnat dela all information i styrelsen.

 En sådan viktig fråga rör vad man tror om det framtida elpriset och där gör Eon och Fortum uppenbarligen två helt olika bedömningar.

– Med tanke på de stora investeringar som gjorts i Oskarshamns reaktor nummer två och vår expertis som en kärnkraftsoperatör ser vi andra möjligheter att driva verksamheten där vidare tills den planerade livslängden tar slut meddelade Fortums kärnkraftschef Tiina Tuomela i samband med att Eon gick ut med sitt inriktningsbeslut att lägga ned de två kärnkraftsreaktorerna.

– Det är logiskt om Fortum nu tar över som majoritetsägare i Oskarshamn, säger en källa med insyn i förhandlingsarbetet.

Bolaget ska delas upp

Men även om förhandlingar pågår så är utgången fortfarande oviss. För det handlar inte bara om hur man ser på lönsamheten i framtiden utan även de kostnader som måste tas när verksamheten ska avvecklas. För de bedömningar som gjorts vad notan för slutföring av kärnkraftsavfallet kommer att gå på är fortfarande mycket osäkra. Därför så är det svårt att sia om hur förhandlingarna  kommer att sluta. Men enligt SVT:s källor så förs diskussionerna på högsta nivå mellan Fortums ägare i Finland och Eons ägare i Tyskland.

Klart är dock att Eons tyska ledning tagit ett strategibeslut att man ska dela upp bolaget i två delar där det framtida Eon inte ska äga någon kärnkraft medan Fortum vill fortsätta att driva kärnkraftsverk. Det börjar dock bli bråttom. För just nu pågår arbetet med att slutföra det mycket omfattande underhållsarbetet av reaktor två i Oskarshamn. Det arbetet ska vara färdigt i december och avbryter man det i förtid så kommer det bli mycket svårt och kostsamt att sätta i gång processen igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn

Mer i ämnet