Foto: TT

Källor: Wallströms ord orsakade konflikten

Uppdaterad
Publicerad

Det var inte det avslutade militära samarbetet som orsakade konflikten med Saudiarabien. Att landets kallade hem sin ambassadör berodde istället på utrikesminister Margot Wallströms kommentarer om Saudiarabiens sharialagar. Det uppger saudiska myndighetskällor i dag.

I måndags stoppades utrikesminister Margot Wallström från att hålla sitt planerade tal för Arabförbundet. Arabförbundet menade att Wallström gjort uttalanden som var oförenliga med att Saudiarabiens konstitution är baserat på sharia.

Och enligt saudiska myndighetskällor var det på grund av Wallströms uttalanden om sharialagar som Saudiarabien kallade hem sin ambassadör i Stockholm.

Saudiavtalet

Källor: Möjlig upptrappning

Samtliga Arabförbundets 22 medlemsländder har slutit upp bakom Saudiarabien och i ett gemensamt uttalande kritiserat Sverige och enligt saudiska källor så utesluts inte en upptrappning av situationen.

Enligt svenska utrikesdepartementet så finns dock inga tecken på att konflikten ska sprida sig eller att fler länder ska ta hem sina ambassadörer.

Palestinas ambassadör i Sverige, Hala Husni Fariz Odeh, har enligt TT träffat utrikesminister Margot Wallström för att diskutera de senaste dagarnas konflikt. Fariz Odeh hoppades efter mötet att konflikten snart ska blåsa över och att den bör lösas genom dialog. SVT Nyheter har under dagen även sökt representanter för Arabemiratens och Kuwaits ambassader i Stockholm. Ingen vill dock uttala sig i frågan.

Medier: Sverige i politisk kris

Konflikten väcker också uppmärksamhet i saudiska medier. Tidningen Al Watan skriver om utrikesminister Margot Wallströms kritik mot Saudiarabien ”och hennes tysthet när det gäller den israeliska och syriska regimen”.

Tidningen skriver att Wallströms kritik är exempel på ett ytligt europeiskt tänkande med populitiska mål.  Kritiken, menar tidningen, har kastat in Sverige i en politisk kris, som inte bara involverar regimen i Riyadh utan även hela arabvärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet