Kan bli stopp för bungy jump

Publicerad

Polisen skärper kraven på säkerhetskontroll av anordningar för bungyjump. Det kan i praktiken innebära att verksamheten stoppas helt, befarar arrangörer.

Bungyjump har blivit ett nöje som hör hemma på marknader och festivaler. Arrangörerna reser runt med själva hopputrustningen och en korg att hissa upp folk i.

En mobilkran som lyfter korgen hyrs på varje plats. Det är det som är problemet. Enligt Rikspolisstyrelsen (RPS) ska kranen, korgen och kopplingen mellan dem besiktas som en helhet, enligt de krav som gäller för tivolianordningar.

-Detta är en riskfylld verksamhet, framhåller Thomas Eriksson, ansvarig för frågor om ordningslagen på RPS, till TT.

”Skjuter över målet”
Men Ulf Kempe, som driver ett upplevelseföretag i Jönköping, tycker att polisen skjuter över målet.
-Både kranen vi hyr och korgen vi använder är ju redan godkända var för sig. Varför ska de besiktas från början igen, bara för att man satt ihop dem, säger Kempe till TT.

-Det är ok om det kommer någon och kollar att vi gjort rätt. Men en grundläggande besiktning av hela utrustningen kostar tusentals kronor, om den alls går att göra, säger Ulf Kempe.
Ett av tre svenska företag som är auktoriserade för att besikta tivolianordningar är ÅF. Men ÅF vill inte befatta sig med just detta.

-Eftersom kranarna inte är gjorda för att användas till tivoliverksamhet, kan vi inte godkänna dem för bungyjump, säger Bertil Nilsson, som är ÅF:s tekniskt ansvarige för lyftanordningar, till Jönköpings-Posten.

Skärpta säkerhetskrav
Frågan blev aktuell sedan Arbetsmiljöverket tagit kontakt med polisen om en plattform som hissas upp i luften med gäster som serveras mat eller spelar poker.

-Flera myndigheter träffades och kom fram till att plattformen ska ses som en tivolianordning. Vi gick ut med den informationen, och fick sedan frågan om samma sak gäller för bungyjump, säger Thomas Eriksson.

Han påpekar att polisen för några år sedan fick ett skärpt krav på sig om att se till säkerheten för nya typer av tivolianordningar.
Ulf Kempe anser dock att bungyjump inte är en tivoliaktivitet, utan en sport. Men han kan inte svara på hur säkerhetsreglerna skulle se ut om myndigheterna gjort samma bedömning.

TT

Bungy jump

Visa

Ursprunget till bungyjump anses vara en sed i öriket Vanuatu i Stilla havet, där det var ett mandomsprov att kasta sig ut från en hög bambuställning med lianer knutna runt fötterna.

Den moderna formen uppstod i Nya Zeeland på 1980-talet.

Ett fåtal företag arrangerar kringresande bungyjump i Sverige. Ett av dem, Action Event i Jönköping, har anordnat omkring 1 000 hopp per år, enligt en grov uppskattning.

Det finns i dagsläget ingen permanent anläggning för bungyjump från en fast plats i Sverige.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer