En anatomisk modell över ett kvinnligt underliv. Arkivbild. Foto: Pi Frisk / SvD / TT

”Kan ses som positivt att fler vågar ställa de här frågorna”

Publicerad

Att unga tjejer ofta söker sig till ungdomsmottagningar för obehag kopplat till sex är en bild som delas av flera barnmorskor. En del menar dock att problemet inte är nytt.

– Att säga att allt sex som gör ont beror på hårdare sex är lite missvisande, säger Jessica Sunesson.

Jessica Sunesson har arbetat som barnmorska på ungdomsmottagningar i Stockholmstrakten i drygt tio år. I dag är hon verksamhetsutvecklare för alla Region Stockholms ungdomsmottagningar och ordförande i Fsum, Föreningen för Sveriges ungdomsmottagningar. 

Hon bekräftar bilden av att många unga söker sig till ungdomsmottagningar för obehag i samband med samlag. Däremot menar hon att det inte är ett nytt fenomen, även om det är fler som söker vård och stöd, och att det inte behöver ha att göra med att ungdomar i dag pressas till mer hårdhänt sex.

– Min syn är att det kan bero på flera olika saker. Att man haft pentrerande sex som pågått länge, att man inte lyssnat på kroppen eller att man gjort något man inte är bekväm med. Allra oftast beror det till exempel på att man kanske har en svampinfektion eller besvär med torrhet i underlivet.

Positivt att fler vågar ställa frågor

Att skylla besvären på tillgängligheten till pornografi tror hon är en förenklad bild, samtidigt tycker även hon att vuxenvärlden borde bli bättre att möta upp ungas frågor och ge dem kunskap i frågor kring lust, sexuell praktik, samtycke och relationer. 

– Min upplevelse är att de flesta kan skilja på fiktion och verklighet, men att de ändå känner ett behov av att få prata om det de ser.

Jessica Sunesson vill också lyfta den positiva aspekten av att fler tar kontakt med vården. 

– Man kan se det som positivt att det är fler som vågar ställa de här frågorna om kroppen, lust och gränser nu. Man kanske hade dem på 70-talet också, men man visste inte var man kunde ställa dem.  

Även Jenny Nederberg, barnmorska på en ungdomsmottagning i Umeå, bekräftar bilden av att många unga tjejer söker hjälp för sex som gör ont – och att det sett ut så under de tio år hon varit verksam.

”Sex ska inte göra ont”

Hon tror att mycket bottnar i ett överdrivet fokus på penetrationssex i vår kultur. 

– Det finns mycket okunskap om vad sex är och hur man har det. Oavsett om det är i en spelfilm eller i porr så är det penetration som är sex.

Hon menar också att det ofta handlar om en avsaknad av kunskap om kroppens funktioner och signaler både hos unga killar och tjejer, och skulle vilja se mer förebyggande information till ungdomar om lust, upphetsning, samtycke och vikten av kommunikation.

– En del tänker att sex kan göra ont i perioder – men sex ska inte göra ont. Jag vill uppmana alla att söka hjälp på en gång, inte vänta, för ju längre man går med besvären desto svårare är det att bli av med. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.