Mark Levengood och Edward Blom hyllar Sveriges nya kardinal. Foto: TT

Kända svenska katoliker hyllar Arborelius: ”En underbar människa”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att Anders Arborelius utses till Sveriges första kardinal har tagits emot med glädje, och flera kända svenska katoliker hyllar beslutet.

– Det är mycket roligt, inte minst med tanke på att Arborelius var munk under så många år. När han sedan kommer ut ur klostret blir han biskop, och nu kardinal. Det är kul att han gjort en sådan resa, säger programledaren och författaren Mark Levengood till SVT Nyheter.

Han syftar på Arborelius 27 år som munk inom karamelitorden i skånska Norraby kloster, 1971 till 1998.

Sveriges nya kardinal

– Det är också trevligt att Sverige uppmärksammas inom katolicismen. Vi är ju ett modernt land, och jag hoppas att Arborelius tar med sig vårt moderna tankegods till Vatikanen, säger Levengood.

LÄS MER: Påven utnämner svenske Anders Arborelius till ny kardinal

Blom: ”En underbar människa”

Kulturhistorikern, gastronomen och tv-personligheten Edward Blom är också han mycket glad över beskedet.

”Det här är fantastiska nyheter. Biskop Anders är en underbar människa med en djup andlighet och precis den sort som kyrkan behöver i ledande ställning. Att Sverige får en kardinal för första gången är också enormt roligt – tankarna går till mina förfäder (på 1700-talet) som tvingades smyga till främmande länders ambassader för att fira mässan i smyg”, skriver han i ett sms till SVT Nyheter.

LÄS MER: Arborelius: ”Jag trodde först att det var ett skämt”

Ekman: ”Fantastiskt och så bra”

Grundaren av frikyrkoförsamlingen Livets Ord, Ulf Ekman, som 2014 anslöt sig till den katolska kyrkan, hyllar beskedet på Twitter.

”Biskop Anders blir kardinal! Fantastiskt och så bra!” skriver han.

LÄS MER: Analys: Påven har gott öga till Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges nya kardinal

Mer i ämnet