”Vi känner inte igen bilden av Pär som tecknas i media”, skriver Azelios ordförande Bo Dankis (t.v) i ett mejl till SVT. Foto: Jonas Ekströmer/Gunnar Lundmark/TT

”Känner inte igen bilden av Pär som tecknas i media”

Uppdaterad
Publicerad

Efter anklagelser om olämpligt beteende har Pär Nuder lämnat sin post som ordförande i styrelsen för Skistar. Men det är fortfarande oklart om de andra bolagen och företagen Pär Nuder är aktiv i kommer att vidta några åtgärder. SVT Nyheter har sökt flertalet av dem.

Den tidigare finansministern avvisar alla anklagelser om ett olämpligt beteende under VM i Åre. Men trots det har Skistars styrelse meddelat att de inte längre har förtroende för honom och därför bett honom att lämna sin post.

– Jag har personligen inte sett att Pär uppträtt olämpligt i något sammanhang som jag varit närvarande vid och i sitt styrelsearbete i Fabege, skriver Jan Litborn, ordförande i fastighetsbolaget Fabege i ett mejl till SVT Nyheter.

Aktiv i flera bolag

Pär Nuder, som lämnade politiken för näringslivet år 2008, menar att det hela rör sig om ett maktspel. Sedan han bytte ut riksdagen som arbetsplats har han varit aktiv på olika sätt i flera bolag. I dag är han bland annat styrelseordförande för Tredje AP-fonden och AMF Pension. Han är också styrelseledamot i Fabege, solenergiföretaget Azelio samt flertalet andra.

– Vi följer det här i Fabege och ser vad som kommer att hända. Det är klart att sådana här saker inte passerar rakt igenom bara, säger Bo Forsén, valberedningsordförande för Fabege till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har sökt flera av de bolag som Pär Nuder är aktiv i på något sätt men få vill kommentera på telefon. 

– Vi känner inte igen bilden av Pär som tecknas i media, skriver Azelios ordförande Bo Dankis i ett mejl.

”Har inga sådana erfarenheter”

På frågan om Pär Nuders avgång från Skistar lett till några förändringar hänvisar Tredje AP-Fonden till regeringen.

– Frågor som rör styrelsens sammansättning är inte något som jag som VD för AP3 kan svara på, det är en fråga för den som utser styrelsen, dvs Finansdepartementet, säger Kerstin Hessius, VD för Tredje AP-fonden i en skriftlig kommentar till SVT.

Hon menar att Pär Nuder inte har uppvisat olämpligt beteende hos dem, och att det därför inte har diskuterats.

– Under de åtta år som Pär Nuder har varit ordförande i AP3 har det inte funnits någon som helst anledning, säger Kerstin Hessius.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har avböjt att kommentera ärendet till SVT Nyheter.

Riskkapitalbolaget EQT, där Pär Nuder är rådgivare, samt färghandlaren Öbergs och fastighetsvärden Hemsö där Nuder agerar ordförande, avböjer också att kommentera anklagelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.