Foto: TT

Klimatet i fokus på MP-kongressen

Uppdaterad
Publicerad

Kan en satsning på hållbara bränslen och ”ladda-hemma-stöd” för elbilar vända motvinden för Miljöpartiet? Klimat och hållbarhet står i centrum under partiets kongress.

Språkröret Isabella Lövin (MP) inledde sitt kongresstal med att berätta om de nio år som gått sedan hon engagerade sig politiskt. Klimatministern poängterade att hon på många sätt känner sig som en nybörjare inom politiken men hur hon förstått hur politisk vilja är avgörande för att kunna åstadkomma nödvändiga förändringar.

– Misshandeln av vår planet är misshandel av oss själva. På en utbränd planet bor det utbrända människor, sade Isabella Lövin inför de miljöpartistiska kongressledamöterna som samlats i Linköping.

LÄS MER: Analys – MP satsar allt på klimatkortet

Fokus i talet låg på det hotade klimatet och hur viktigt det är för välståndet. Lövin talade om en värld i stark obalans, om skenande klimatförändringar, utfiskade hav, om stress i privatlivet och sjukskrivningar på arbetsmarknaden.

– Därför är det dags att lyfta blicken och visa vägen till det hållbara samhället. Därför är jag stolt över att sätta hållbarhet på den politiska dagordningen.

Fyra transportsatsningar

Vid en presskonferens efter talet presenterade språkrören nya förslag för att minska utsläppen från transportsektorn. Målet är att förslagen ska finnas med när regeringen i höst lägger fram sin budgetproposition för 2018.

Det handlar om att ta fram en nationell strategi för elektrifiering och hållbara bränslen, en satsning på snabbladdare längs större vägar, ett ”ladda-hemma-stöd” för privatpersoner och införandet av en eco-bonus för att stimulera att godstransporter flyttas över från väg till sjö. Totalt beräknas de fyra förslagen kosta 150 miljoner kronor om året.

Språkrörstalet kretsade mycket kring MP:s ambition att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland medan ämnen som exempelvis skola och migration verkade komma i andra hand. Möjligen en strategi för att vända partiets usla väljarstöd. 

LÄS MER: Bottensiffrorna oroar inte Lövin

I dagens sammanställning från Svensk väljaropinion får  Miljöpartiet 3,6 procent av väljarnas stöd. Det är första gången som partiet hamnar under riksdagens fyraprocentspärren i undersökningen som är en sammanställning av olika opinionsmätningar gjord av Sifo för Ekots räkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.