Foto: Thomas Winje Øijord/TT

Enkelt för kriminella att köpa datavirus

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals användare har under helgen fått sina datorer kapade och nu växer it-attacken WannaCry. Att kapa datorer och kräva pengar från användarna är en lukrativ bransch för cyberbrottslingar. För några tusenlappar säljs programvara som kan låsa din dator.

It-attacken som spreds som en löpeld världen över i fredags och miljontals användare har fått innehållet i sina datorer kapade. Omfattningen är ännu okänd liksom hur många användare som i ren desperation valt att betala de 350 dollar som kaparna kräver för att man ska få tillgång till innehållet.  

LÄS MER: Nu börjar jakten på skurkarna

Dataviruset WannaCry

Mindre riktade attacker blir ett allt vanligare fenomen och kriminella utan datorkunskaper kan köpa färdig programvara för att kapa datorer. Andy Patel, expert på det finska datasäkerhetsföretaget F-Secure säger att priserna varierar beroende på hur avancerade programmen är, men att det är från 1.000 dollar och uppåt.  

– Priset beror på vem eller vilka som ligger bakom viruset, är det ett avancerat virus från en känd grupp så blir det dyrare, säger Patel. 

Ny bransch

Att hitta gärningsmännen bakom attacker som den i fredags är ett digert och svårt arbete för polisen. Brottsligheten är global och kräver därför samarbete mellan flera länders polismyndigheter. 

LÄS MER: Mer än 150 länder drabbade

Anders Ahlqvist, it-brottsspecialist på polisens nationella operativ avdelning, NOA beskriver den här typen av brottslighet som relativt riskfri och att allt fler yrkeskriminella riktar in sig på cyberbrott.  

– Personer som vi såg dök upp i grova brott som värdetransportrån för tio år sedan ser vi dyka upp i de här sammanhangen, säger Ahlkvist. 

It-attacker, som WannaCry är ett återkommande problem och hur mycket pengar den här typen av brottslighet omsätter varje år är okänt. 

Den skadliga koden, en så kallad ransomware låser datorn finns bifogad i e-postmeddelande och utnyttjar säkerhetshål i äldre versioner av Microsofts operativsystem Windows. 

Kan ta ny fart

Ett problem är enligt Anders Ahlqvist att drabbade många gånger väljer att betala en lösensumma istället för att kontakta polisen och att mörkertalet därför är stort.  

– Ett företag som drabbas vill inte att det ska komma ut eftersom det är dålig PR och man tror inte att man ska få pengarna tillbaka.  

Den 22-årige it-säkerhetesexperten som lyckades stoppa angreppet av WannaCry varnar nu för att personerna bakom WannaCry kan komma att skriva om koden, så att angreppet tar ny fart.  

– Det finns stora pengar i det här. Det finns ingen anledning för dem att sluta. Det krävs inte särskilt stor ansträngning för dem att ändra koden och börja om igen. Så det finns stor risk att de kommer att göra det. Kanske inte under helgen, men sannolikt på måndag morgon, säger 22-åringen, som på sin blogg Malware Tech beskriver hur han ”av en händelse” lyckades stoppa virusattacken. 

En särskild grupp på Europol, den europeiska polismyndigheten, kommer att arbeta med utredningen av attacken, som bedöms ha drabbat över 100.000 datasystem i mer än 150 länder.

LÄS MER: Så skyddar du dig mot ransomware-attacker

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dataviruset WannaCry

Mer i ämnet