Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) tvingades avgå från posten som bostadsminister 2016. Foto: Jessica Gow, TT

Kaplan inte längre medlem i MP

Uppdaterad
Publicerad

Mehmet Kaplan, före detta bostadsminister och riksdagsledamot, har lämnat Miljöpartiet. Det bekräftar pressekretare Hanne Simonsen i ett sms till SVT Nyheter.

Det var Expressen som först berättade att Mehmet Kaplan nu lämnar Miljöpartiet, något som partiets pressekreterare Hanne Simonsen bekräftar för SVT Nyheter.

”Han har inte förnyat sitt medlemskap och är alltså inte medlem i Miljöpartiet”, skriver Simonsen i ett sms.

Hon påpekar också att Mehmet Kaplan inte haft några uppdrag hos Miljöpartiet sedan han avgick 2016.

Avgick som bostadsminister

Mehmet Kaplan tvingades avgå som bostadsminister i april 2016 efter att det blivit känt att han haft samröre med den högerextrema turkiska organisationen Grå Vargarna och den islamistiska organisationen Milli Görüs, samt att han jämfört Israels behandling av palestinier med Nazitysklands behandling av judar.

Nyligen hamnade den före detta ministern åter i fokus efter att nya kulturministern Amanda Lind hyllade honom och andra miljöpartistiska ministrar i ett inlägg. Hyllningen väckte reaktioner, bland annat från Liberalernas partiledare Jan Björklund som krävde att Lind skulle ta avstånd från Mehmet Kaplans agerande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.