Karlsborgs kommun tar inte emot flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora skillnader på hur många flyktingar landets kommuner tar emot. En kommun i landet har under de senaste fem åren valt att inte ta emot en enda flykting, visar Rapports granskning.

Vid Vätterns västra strand, tio mil norr om Jönköping ligger Karlsborg med 6.700 invånare. Medan skånska Vellinge uppmärksammats stort för sin restriktiva flyktingpolitik, har Karlsborg undgått rampljuset. Det trots att kommunen inte tagit emot en enda flykting under perioden januari 2005 till juni 2010.

Det visar statistik från Statistiska centralbyrån och Migrationsverket som SVT sammanställt. Statistiken gäller flyktingar som beviljats upphållstillstånd.

”Det bullrar och smäller”

-Ett starkt motiv för centralorten Karlsborg är att det är en militärort. Det bullrar och smäller och det är inte lämpligt om man kommer från krigshärjade områden. Om man har traumatiska upplevelser är det här kanske inte den lämpligaste miljön, säger Kjell Sjölund (C

kommunalråd i Karlsborg.

Förutom Karlsborg så får även Vellinge, Askersund och Lekebergs kommuner bottenplaceringar i statistiken, när det gäller antal mottagna flyktingar i förhållande till folkmängd.

Nordost om Storuman, omgiven av skog, ligger lilla Sorsele kommun. Sorsele har under samma period tagit emot 248 flyktingar. Det gör att kommunen är den ort som tagit emot flest flyktingar i landet i förhållande till folkmängd (över nio procent).

Ser man till antalet flyktingar är det, föga oväntat, storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö som tagit emot flest.

Pia Conde

Linda Bock

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.