Karolinska vill ha hivläkare kvar

Publicerad
Överläkaren var hiv-positiv. Trots det hade han oskyddat sex med flera personer, och blev dömd till fängelse.

Karolinska universitetssjukhuset i Solna har största förtroende för den överläkare som trots att han visste att han var smittad med hiv hade oskyddat sex med flera personer. En av dessa testades senare positiv för hiv.

Överläkaren dömdes först i tingsrätten till tio månaders fängelse, ett straff som hovrätten sänkte till fyra månaders fängelse.

Socialstyrelsen utreder nu om mannen ska få behålla sin legitimation. Men i ett brev till myndigheten skriver chefläkare Ann-Britt Bolin Wiechel att läkaren har ”mitt och högsta ledningens stöd” för att han, efter avtjänat straff, får fortsätta att vara kliniskt verksam som läkare vid kliniken.

Läkaren själv skriver att han inte tänker överklaga domen och att han, i egenskap av läkare, aldrig tagit några risker eller haft bristande omdöme.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer