William Hahne och Gustav Kasselstrand, ordförande och vice ordförande i SDU Foto: TT

Kasselstrand och Hahne utesluts

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson bekräftar nu för SVT Nyheter att ungdomsförbundets ledarduo William Hahne och Gustav Kasselstrand rekommenderas för uteslutning ur partiet.

Beskedet innebär slut på spekulationerna om Hahne och Kasselstrands framtid i partiet. Förutom Hahne och Kasselstrand uteslut  sex medlemmar i partiet. Det beskedet gav Karlsson i SVT–programmet Partiledaren.

Det handlar om 15 till 20 olika punkter i de här ärenden. Det ska bland annat handla om kontakter med extremistiska partier i utlandet.

Medlemsutskottet kommer att rekommendera partiledningen att utesluta Kasselstrand och Hahne.

– Praxis är att inte gå in på enskilda fall. Men Kasselstrand och Hahne har själva valt att föra diskussionen om deras uteslutningsärenden offentligt och därför kan jag säga att de två rekommenderas medlemsutskottet för uteslutning, säger Karlsson.

Officiellt beslut tas på måndag

Enligt Karlsson kommer det officiella beslutet tas av partiledningen på måndag och på frågan om hur Karlsson, som ledamot i partiledningen kommer att rösta vill han inte gå in på.

Partiledningen har anklagat ungdomsförbundet, SDU,  för att se mellan fingrarna med rasism och extremism och för att ha dubbelanslutit medlemmar från Nordisk ungdom. Bråket har skett inför öppen ridå den senaste tiden och partiet har hotat med att utesluta ungdomsförbundets ledarduo Gustav Kasselstrand och William Hahne.

”Tendenser till extremism”

När Karlsson medverkade i Agenda den 12 april sade han att partiet behöver ta itu med vad han kallar för ”tendenser till extremism”.

Hahne är vice ordförande för ungdomsförbundet samt ledamot fullmäktigeledamot i Stockholms stad. Kasselstrand valdes till ordförande för SDU 2010. SDU har vid flera tillfällen öppet framfört avvikande åsikter mot moderpartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden i SD

Mer i ämnet