Foto: Daniel Johansson/SVT

Katarina, 64, ligger bakom ”ryska nätattacken”: Kan inte vara så svårt att kolla upp

Uppdaterad
Publicerad

Anders Ygeman (S) anklagade Ryssland för att destabilisera den svenska 5G debatten och delade en artikel med rubriken ”Ygeman mål för rysk nätattack”. Men SVT:s granskning pekar på att den ökade mängden kommentarer kommer från ett helt annat håll.

– Folk gick in och kommenterade på uppmaning av oss, säger Katarina Hollbrink, aktivist mot 5G-utbyggnaden.

SVT har granskat den två tusen kommentarer långa Facebook-tråden som föranledde Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) att i flera medier anklaga Ryssland för att destabilisera den svenska debatten om femte generationens mobilteknologi, 5G.

Efter att ha tagit del av samtliga kommentarer och användare kan över hälften av användarna spåras till gruppen ”WIFI STRÅLNING HÄLSORISKER STOPPA 5G” som är grundad av Katarina Hollbrink.

I flera inlägg instruerade Katarina Hollbrink sin stora Facebookgrupp att skicka in kommentarer på Anders Ygemans inlägg om 5G. När ministern en månad senare berättade att han utsatts för en ”rysk nätattack” blev hon förvånad.

Gruppens strategi: Påverka genom Facebook

– Det kändes löjeväckande, det var enormt många som gick in och kommenterade. På uppmaning av oss, säger hon till SVT.

Gruppens medlemmar har vid flera tillfällen bombarderat myndigheter, medier och politikers facebooksidor med frågor och länkar när de skriver positivt om 5g.

De anser sig som tystade av samhället och tycker inte att de får komma till tals. Detta har gjort att Facebook blivit ett verktyg att nå ut.

Katarina Hollbrink är kritisk mot Ygemans slutsatser och menar att det vare sig handlar om några botar eller ryska nättroll.

– Sådant här måste man kolla upp ordentligt innan man går ut och anklagar vanliga svenska medborgare för att vara ryska nättroll. Jag tror inte det är så svårt att kolla upp, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.