KB-mannen misstänks för nya bokstölder

Publicerad

Mannen som stal värdefulla böcker från sin arbetsplats på Kungliga biblioteket och sedan hittades död i sin söndersprängda lägenhet i Stockholm, misstänks för fler stölder.

Detta sedan polisen gjort ett bokbeslag och hittat 13 verk från 1500- och 1600-talen tillhörande Uppsala universitetsbibliotek, där mannen gjorde sin praktik.

-Hur och när och var beslaget gjorts är jag förhindrad av polisen att säga. Men vi har fått tillbaka 13 böcker som tillhör oss, säger över- bibliotekarie Ulf Göransson till DN.

25 böcker har hittats
Enligt kriminalinspektör Fredrik Hallström hittades böckerna inte i ruinerna efter mannens utsprängda lägenhet på Surbrunnsgatan, utan på annan plats.

-Totalt har vi hittat cirka 25 böcker som stulits från KB, Uppsala och ytterligare två svenska bibliotek, säger han till TT.

Sedan stölderna uppdagades har svensk polis gjort eftersökningar även i utlandet efter verk som försvunnit. Det har ännu inte gett något resultat. Och sedan mannen tog sitt liv har förundersökningen nu avslutats.

Okänt värde
Värdet av de stulna böckerna som har återfunnits är fortfarande okänt. Det håller biblioteken på att undersöka. Enligt Ulf Göranson, överbibliotekarie på Uppsala universitetsbibliotek – Carolina Rediviva – är åtminstone en av de tretton böckerna som stulits därifrån i 100.000-kronorsklassen, men totalvärdet av böckerna kan han inte uppskatta.

-Verken är från 1500- och 1600-talen. Det är bland annat verk i medicinhistoria men även skönlitteratur som nu har återfunnits.

Enligt Göranson är verken välkända i samlarkretsar även om allmänheten nog inte är bekant med titlarna. Böckerna har förvarats i slutna magasin och efter att stölderna uppdagats har biblioteket infört skärpta säkerhetsrutiner.

Även i Stockholm
I förra veckan framgick att den döde 48-årige mannen tros ha stulit böcker även från Universitetsbiblioteket i Stockholm.
Tre gamla böcker från 1500-talet som tillhör biblioteket har hittats i mannens tjänsterum på KB och polisen misstänker att de är stulna.

Universitetsbiblioteket i Uppsala har drabbats av stölder tidigare. Mest uppmärksammad var stölden av delar av den så kallade Silverbibeln från Carolina Rediviva i mars 1995. De stulna delarna återfanns dock en månad senare i en förvaringsbox på Stockholms centralstation.

Så sent som i augusti i år häktades en brittisk man i 35-årsåldern, misstänkt för stölder inte bara från Carolina Rediviva utan även från Karin Boye-biblioteket i Uppsala. Mannens metod var att stjäla och sälja böckerna efter att han fått beställningar via internet och han misstänks för att ha stulit böcker för miljonbelopp.

Mannen satt häktad till och med den 25 oktober och förundersökningen mot honom förväntas bli klar inom kort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer