Ebba Busch Thor (KD) och Annie Lööf (C) och Anna Kinberg Batra (M). Foto: TT

ANALYS: ”KD är i desperat behov av att profilera sig”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ett parti som tagit sig över riksdagsspärren en enda gång på två år är i desperat behov av att profilera sig.

Det är en av orsakerna till att Kristdemokraterna i dag valde att lämna förhandlingarna om mer pengar till försvaret.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Kristdemokraterna har under lång tid velat profilera sig i försvarsfrågan. Deras bud var högre än Moderaternas redan när försvarsbeslutet klubbades 2015. Då hamnade KD i skuggan av Liberalerna som krävde flera miljarder mer och lämnade förhandlingarna i protest.

LÄS MER: KD lämnar försvarssamtal

I dag var det Kristdemokraternas tur att visa att musklerna. Med sitt krav på minst tio miljarder kommande tre år vill man framstå som det parti som har lyssnat på Försvarsmaktens behov och tar deras utmaningar på allvar.

Bägaren rann över

Dagens bud från regeringen var fyra miljarder lägre och enligt uppgift till SVT var det till och med lägre än vad regeringen signalerade i våras. Det fick bägaren att rinna över för riksdagens minsta parti.

Men viljan att profilera sig i försvarsfrågan riskerar att än en gång rikta strålkastaren på sprickorna i alliansen. Och det efter en sommar där alliansen lyckats samla ihop sig i en skarp, gemensam attack på regeringen för hanteringen av it-skandalen hos Transportstyrelsen.

Dagens hastiga KD-sorti kom som en överraskning för allianskamraterna i Centern och Moderaterna som enligt vad SVT erfar informerades strax före partiledaren Ebba Busch Thor höll sin pressträff.

Högt tonläge

Beskedet från Moderaterna och Centern är att förhandlingarna fortsätter och mellan skål och vägg gnisslas det över KD:s höga tonläge och att man sätter partitaktik före en bred uppslutning kring mer pengar till försvaret.

Men även Moderaterna har retat upp sina borgerliga vänner under försvarsförhandlingarna. När Anna Kinberg Batra (M) i Almedalen i somras hotade att lämna förhandlingsbordet om försvaret inte fick minst två miljarder mer 2018, ja då låg redan regeringens sex miljarder kommande tre år på bordet. Att då inte kräva mer var att backa in i förhandlingarna, särskilt som alliansen tidigare tillsammans krävt drygt tre miljarder nästa år, menade KD. 

LÄS MER: Försvarsministern besviken på KD:s avhopp

Men för Moderaterna är det 2018 som är prioriterat. Ska de kunna göra satsningar på försvaret till valfråga vill de inte låsa upp sig i en överenskommelse med regeringen som sträcker sig till 2020. Merparten av regeringens bud på sex miljarder låg dessutom i våras på de sista åren, knappt 800 miljoner var försvarsminister Peter Hultqvist (S) villig att spendera nästa år, enligt uppgifter till SVT.

Försvarsfrågan viktig för väljarna

Att partierna upplever försvaret som en tacksam fråga att profilera sig i uppenbart. Enligt en mätning från DN/Ipsos från i vintras vill 55 procent av svenskarna se högre försvarsanslag och försvarsfrågan klättrar på listan över vilken fråga väljarna tycker är viktigast.

Om Kristdemokraterna, som i SVT/Novus senaste mätning tog sig över riksdagsspärren för första gången sedan sommaren 2015, vinner på dagens markering återstår att se.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.