De som återvänder från en misstänkt terrorresa ska också kunna portas vid Sveriges gränser, föreslår Kristdemokraterna. Det kallas uteslutningsföreläggande, och liknande regler finns redan i Storbritannien. Foto: Paolo Torres/SVT

KD: Döm svenska IS-krigare för landsförräderi

Uppdaterad
Publicerad

Beslagta pass redan vid misstanke om planering av terrorresor, stoppa dem som misstänks för terrorresor från att återvända till Sverige och döm svenska IS-krigare för landsförräderi. Det föreslår Kristdemokraterna i dag.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor presenterade i dag ett åtgärdspaket på sju punkter för att komma till rätta med våldsbejakande extremism.

– Hoten mot det öppna demokratiska samhället är påtagliga i dessa tider. Bara den senaste veckan har islamistiska terrorister slagit till vid flera tillfället. Vi har också kunnat läsa om att islamistisk religiös fundamentalism växer sig allt starkare i bostadsområden här i Sverige, säger Ebba Busch Thor på en presskonferens i Almedalen.

– Människor mister sina liv, människor tvingas fly från sina länder– och får söka fristad i Sverige. Samtidigt gör vi inte tillräckligt för att förhindra att svenska medborgare åker från Sverige och deltar i den här typen av vidriga aktiviteter som gör att männskor flyr, säger Busch Thor.

Partiet vill bland annat göra det möjligt för polisen att beslagta pass i de fall man misstänker att en person planerar att delta i terrorverksamhet utomlands.

Ska kunna portas vid gränsen

De som återvänder från en misstänkt terrorresa ska också kunna portas vid Sveriges gränser, föreslår Kristdemokraterna. Det kallas uteslutningsföreläggande, och liknande regler finns redan i Storbritannien.

Partiet vill också kunna döma svenska IS-krigare som återvänder för landsförräderi. Det ska gälla svenska medborgare eller personer som är bosatta i Sverige som deltar i en kamp som utgör ett hot mot Sverige.

– Lagstiftningen ska vara tydlig och straffen mycket kännbara. Straffet bör vara mellan fyra år och livstid, säger Ebba Busch Thor.

Förebygga radikalisering på nätet

KD vill också se över vilka religiösa organisationer som tar emot offentliga bidrag, så att skattemedel inte används av grupper som förespråkar extremism. Radikaliseringen på internet ska också förebyggas.

– Sociala medier har dessvärre blivit ett av jihadisternas viktigaste rekryteringsverktyg, säger Ebba Busch Thor.

Fakta: Kristdemokraternas förslag

* Förstärk förebyggande arbete i landets kommuner för att förebygga våldsbejakande extremism. Det kan handla om att upprätta platser dit man kan vända sig om man är bekymrad över att en person håller på att radikaliseras.

* Beslagta pass för personer som misstänks ansluta sig till terrororganisationer utomlands. Kontrollera fingeravtryck och ansiktsbilder vid resor över Schengens yttre gräns til och från Sverige.

* Gör det möjligt att döma svenska IS-krigare för landsförräderi. Straffet bör vara mellan fyra år och livstids fängelse.

* Inför uteslutningsföreläggande det vill säga nekat återinträde i Sverige.

* Förebygg radikaliseringen på internet. EU-länderna och internetjättarna måste förebygga spridning av hatpropaganda.

* Se över offentliga bidrag till civila samhällets organisationer. Skattemedel får inte användas till att främja eller legitimera extremism.

* Bryt segregationen. En viktig del är att upprätthålla en offentlig servicenivå med skolor, bibliotek och butiker i utsatta områden samt att öka den polisiära närvaron.

Källa: Kristdemokraternas pressmeddelande

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.