”KD-flötet som blev ett sänke”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Beskedet att Lars Adaktusson lämnar som vice partiledare var högst väntat.

Hans agerande i abortfrågan blev en alltför tung belastning för Kristdemokraterna.

Nu hoppas partiet att abortangreppen ska tystna men frågan kommer fortsätta förfölja dem så länge de politiska motståndarna ser att det fungerar.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Värvningen av Lars Adaktusson var jackpot för Kristdemokraterna. Långt ifrån den första “kändis” partiet rekryterat men ingen har lyckats bli ett sådant flöte som den forne SVT-profilen. Han var den mest kryssade kandidaten i EU-valet 2014 och enligt eftervalsanalysen valde många KD just tack vare honom.

Fem år senare blev han ett tydligt sänke för partiet. Den anmärkningsvärda opinionsframgång KD haft det senaste året gjorde halt i samma ögonblick som DN avslöjade hur EU-parlamentarikern Adaktusson röstat i abortfrågan.

”Adaktussons krishantering gjorde knappast saken bättre”

Äntligen hade motståndarna fått skarp ammunition att använda mot partiet vars tillväxt de inte lyckats få grepp om. Angreppen haglade, även från bundsförvanterna i Moderaterna. Ebba Busch Thor gjorde sitt bästa för att distansera sig från sin vice partiledare men det hjälpte föga. I den sista Novusmätningen två dagar före valet hade KD 9,9 procent – på valdagen fick de 8,6.

Att Lars Adaktusson krishanterade genom att först gå under jorden och sedan skylla på medierna gjorde knappast saken bättre.

Och frågan har fortsatt förfölja KD även efter EU-valet. I riksdagens sista partiledardebatt riktade såväl Jonas Sjöstedt (V) som Annie Lööf (C ) och Stefan Löfven (S) skarp kritik mot Ebba Busch Thor (KD) för partiets inställning i abortfrågan, vilket gjorde henne påtagligt irriterad.

Men hon är inte den första KD-ledare som haft bekymmer med abortfrågan. Såväl Alf Svensson som Göran Hägglund fick tampas med den, trots att partiet stått bakom svensk abortlagstiftning sedan 1997.

I årets EU-val blev den en påminnelse till främst moderata sympatisörer om varför de inte röstat på KD tidigare. Och det problemet försvinner inte med Lars Adaktusson.

”Politik är en brutal bransch”

Men avgick han då frivilligt? Det korta svaret är både och. Valberedningen skulle inte ha nominerat honom för en mandatperiod till, han har blivit en för stor belastning för partiet. Nu fick han möjlighet att själv berätta om sin avgång i en intervju med Expressen och riktade då en föga inlindad känga till övriga partiledningen och Ebba Busch Thor för att de inte stöttat honom i stormen.  

Men politik är en brutal bransch vilket den forne journalisten nu fått uppleva från insidan.

Helt okomplicerad är inte hans sorti. Många i partiets mest trogna väljarskara, de kristet värdekonservativa, skattar honom högt. Men när det interna stödet för Ebba Busch Thor är så här starkt fäster eventuell kritik från den falangen föga.

Lars Adaktusson fortsätter nu som riksdagsledamot och där sitter han av allt att döma säkert. Skulle han avgå kommer den kontroversielle forne riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus in och det är knappast något partiledningen har på sin önskelista.

Nu har valberedningen sommaren på sig att nominera Adaktussons efterträdare. En lågoddsare är att man söker sig utanför riksdagen och då ligger Stockholmspolitikern Erik Slottner bra till.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.