• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, Foto: TT

KD:s tysta kris sprider oro inom partiet

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna går just nu igenom en tyst – men dramatisk – kris. Den slutsatsen drar en av de personer som känner partiet bäst. Samtidigt blir oppositionen mot partilinjen mer synlig.

Elisabeth Sandlund är ledarskribent på tidningen Dagen. Hon har följt partiet under mycket lång tid, i både upp- och nedgång. På sina resor ute i landet och möten med fotfolket i partiet märker Elisabeth Sandlund att något är fel, trots att det inte talas högt om det. Det brukar dyka upp i samtalen kring fikabordet.

– Man pratar med varann och med andra. Vad har vi gjort för fel? Hur ska vi kunna vända det här rätt? Det finns en oro. Och så försöker man hitta olika sorters förklaringar till varför har det gått på det här viset.

Oron hon talar om gäller de opinionssiffror som under lång tid nu sjunkit allt lägre under den fyraprocentsspärr som avgör om partiet kan hålla sig kvar i riksdagen.

– Det är ju inte första gången Kristdemokraterna är under spärren men så här lågt och så här ihållande har det inte varit på länge. Och än syns inga tecken på ljusning, säger Elisabeth Sandlund.

Kärnväljarna tvekar

Det är ju en sak, menar hon, om svaga sympatisörer vacklar i sitt stöd. Men nu tycker hon sig se att också kärnväljarna är tveksamma, de som tidigare alltid röstat på KD och inte kunnat tänka sig något annat. Hon anger ett skäl framför andra till deras tvekan: partiets restriktiva linje i migrationspolitiken.

Kristdemokraterna är ett folkrörelseparti, med grunden i frikyrkan och ett starkt politiskt engagemang i olika församlingar. Men samma människor runt om i landet har nu också ett annat starkt engagemang: i flyktingars vardag.

– Många av de här personerna jobbar oerhört aktivt med att hjälpa människor in i det svenska samhället. De möter de ensamkommande flyktingpojkarna, som gode män eller på språkcaféet. Och nu känner de att ”mitt parti förstår inte att vi måste hjälpa de här människorna”, säger Elisabeth Sandlund.

Asyluppror

Dessa funderingar börjar nu komma ut i öppen dager och till och med formas till resoluta krav.

När vi träffas på redaktionen sitter Dagens senaste upplaga uppe på väggen. Förstasidan domineras av nyheten om det så kallade asylupproret i partiet. Det handlar om en motion till partiets riksting som kritiserar den nya hårda linjen mot flyktingar. I motionen kräver 70 kristdemokratiska kommunpolitiker att partiet ändrar sin migrationspolitik. Sandlund tror att det kommer fler rubriker om opposition i partiet framöver. Eller om omläggning av kursen.

– Det går ett tag, att låtsas som att det mesta är bra utåt, men samtidigt är ju siffrorna så talande. Det går liksom inte att bara säga att det kommer att ordna sig. Något måste göras, det tror jag de flesta inom partiet är överens om, säger Elisabeth Sandlund.

Också i ledningen?

– Ja, det tror jag absolut. De är inga dumskallar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer