Foto: TT

KD-ledaren öppnar för SD-samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna öppnar för politiska samtal med Sverigedemokraterna. Men något nytt politiskt block är det inte frågan om, enligt KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Kristdemokraternas partistyrelse har beslutat att partiet ska kunna samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, för att söka stöd i olika sakpolitiska frågor. Det skriver Ebba Busch Thor på sin Facebooksida.

KD-ledaren visar på exempel i riksdagens utskottsarbete där KD fört politiska samtal med SD och V.

”Det visar att våra partier, hur oense vi än är om politikens huvuddrag, också kan hitta gemensamma nämnare. Vårt beslut hänger alltså ihop med hur riksdagens arbete fungerar nu när Alliansen inte längre finns”, skriver hon.

SD: ”Klokt och moget”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson delade Busch Thors inlägg på Facebook och kommenterade att det var ”klokt och moget resonerat” samt ”ett naturligt steg givet det nya politiska landskapet som tagit form”.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är däremot inte lika nöjd.

– Jag beklagar att Kristdemokraterna suddar ut gränsen för ett parti som vi uppfattar som rasistiskt. Det är dåligt för svensk politik. Det betyder att Sverigedemokraterna legitimeras och kan få större politiskt inflytande, säger Jonas Sjöstedt till SVT Nyheter.

Men att KD öppnar upp för samarbete med hans parti, är inte något som förvånar Sjöstedt.

– Vi har gjort upp med borgerliga partier ett antal gånger genom historien. Det är i sig inget nytt och vi kan tänka oss att göra det igen, säger Sjöstedt.

Nära samarbete med M

Kristdemokraternas partistyrelse har också beslutat att ha ett nära samarbete med Moderaterna och när så blir möjligt, återskapa ett samarbete med Centern och Liberalerna igen för att kunna bilda regering med dessa tre partier.

Liberalernas partiledare Jan Björklund tog till sociala medier han med under torsdagen och kommenterade KD-ledarens utspel. Han kallade det för sorgligt att KD öppnar för förhandlingar med just SD, och avläser det hela som att ett nytt politiskt, och konservativt, block är på väg att skapas.

Liberalernas partiledare Jan Björklund tog till twitter efter att KD öppnat upp för förhandlingar med SD. Foto: Twitter

Enligt Ebba Busch Thor innebär dock inte detta förhållningssätt att Kristdemokraterna ska ingå i något nytt politiskt block, och ”vi garanterar inte att vi slutför en förhandling som påbörjats. Varje förhandlingsrum har en dörr som man kan gå ut genom”, skriver Busch Thor på Facebook.

C-ledaren: ”Djupt besviken”

Också Centerpartiets Annie Lööf tog till sociala medier för att kommentera KD-ledarens drag. Foto: Facebook

Flera partier reagerar på beslutet på sociala medier, och likt KD-ledaren valde Centerns Annie Lööf Facebook.

Lööf kallar beslutet för ett ”historiskt misstag” och säger att hon är ”djupt besviken” över KD:s vägval. Lööf skriver också ”detta hade varit ärligare att berätta innan valet”. En känga hon verkar ge tillbaka till Ebba Busch Thor som sa snarlika ord om Annie Lööf i SVT-följetången ”Mats möter”.

Också Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet, beklagade sig över Kristdemokraternas beslut och skrev i ett inlägg ”SD applåderar i dag. Vi som tror på ett annat Sverige sörjer att vi förlorat KD bland våra vänner.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.