Foto: SVT

KD: Nya skyldigheter för asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Varje person som vill söka asyl i Sverige ska först genomgå ett asylprogram, med bland annat svenskaundervisning och samhällsorientering. Det är förslaget som Kristdemokraterna lägger fram under partiets dag under politikerveckan.

– I dag kan barn som kommer hit till Sverige gå hela grundskolan innan man ser sina föräldrar gå till jobbet. Det förmedlar bilden som Sverige av ett hopplöst till land, säger KD:s partiledare Ebba Busch Thor till SVT Nyheter.

Förslaget man idag lägger fram för att ”minska hopplösheten” är ett asylprogram, som partiet presenterat närmare i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Det innebär att de personer som kommer till Sverige för att söka asyl ska kallas till ett samtal inom två veckor där man får veta sina rättigheter – och skyldigheter.

Undvika bidrag

I kontraktet förpliktigar personen sig att delta i programmet som är åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan och innehåller svenskaundervisning, samhällsinformation, ett arbetskrav, hälsoundersökning och åldersbedömning. Föräldrar erbjuds barnpassning under programmet och man vill införa ett fribelopp för dagsersättningen om den asylsökande får ett arbete under processen.

Programmet är inget krav, men den som inte deltar får ett avdrag på dagsersättningen, enligt förslaget. Och KD-ledaren tycker inte att det handlar om hårdare krav på asylsökande.

– Det här är en möjlighet, men som vi förväntar oss att människor också ska ställa upp på tidigt i asylprocessen, säger Ebba Busch Thor.

– Jag är övertygad om att de som vill göra Sverige till sitt hem inte vill hamna i ett bidragsberoende.

Orimlig asyllag

Partiet röstade blankt när riksdagen röstade fram de nya lagarna för att minska antalet asylsökande, trots att man tidigt sagt att man vill ha tillfälliga uppehållstillstånd, då man inte stödjer delen om hårdare regler för familjeåterförening.

– Det är fullkomligt orimligt att en mamma och ett barn med samma skyddsbehov ska hållas åtskilda under flera år, säger Ebba Busch Thor.

Regnmolnen hänger tunga över Almedalen när Kristdemokraternas dag under politikerveckan nu tar sin början. Och molnen är mörka även på opinionshimlen. SVT Nyheter kunde i dag berätta att endast två partier har en kärnväljargrupp som ligger under riksdagsspärren: Miljöpartiet har 2,1 procent kärnväljare, Kristdemokraterna 1,9 procent, enligt en färsk opinionsmätning från Sifo.

Behöver förnyelse

Ebba Busch Thors analys är att man inte helt kan se vilket förtroende väljarna har för KD, och hur partiet utvecklats, förrän i en framtida valrörelse.

– Vi behöver en ganska kraftig och genomgående förnyelseprocess. Den är vi mitt uppe i just nu, och vi kommer att fullfölja den.

Så ni kan inte känna av vad väljarna tycker under en hel mandatperiod?

– Jag tror inte vi kommer veta helheten av det här arbetet förrän vi når valrörelsen. Och det är på matchdag det gäller, säger Ebba Busch Thor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2016

Mer i ämnet