Väljare på C:s, SD:s och V:s valvakor vid riksdagsvalet i september. Foto: TT

Många tänker rösta likadant

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet bör vara mest oroliga för kommande nyval, visar DN/Ipsos nya opinionsundersökning.

Bland KD:s väljare är det endast 53 procent som planerar att rösta på partiet igen. Av FP:s och MP:s väljare säger en femtedel att de kommer att rösta på ett annat parti, skriver DN.

Men i stort verkar många väljare planera att rösta som i riksdagsvalet. Hela 73 procent enligt undersökningen.

– Om extravalet ska ge ett annorlunda politiskt läge krävs att partierna ändrar sin politik och gör positionsförflyttningar i frågor som är viktiga för väljarna, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till Dagens Nyheter.

SD verkar ha störst möjlighet att gå framåt. Av tidigare rödgröna väljare funderar två av tio att lägga rösten på SD. Dessutom verkar många av SD:s tidigare väljare stå fast vid sitt beslut.

– Endast fem procent av SD-väljarna tror att de ska rösta på ett annat parti i extravalet, säger David Ahlin till tidningen.

Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet har enligt undersökningen en hög andel väljare som säger att de kommer att rösta på samma parti i nyvalet som i riksdagsvalet.

Feministiskt initiativ, som missade riksdagsspärren i höstens val, ser även de ut att tappa en del väljare inför vårens extraval. Dock är antalet Fi-väljare i undersökningen inte tillräckligt många för att kunna dra några statistiskt säkerställda slutsatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet