Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund berättar på en presskonferens om partiets asylförslag om ett tillfälligt uppehållstillstånd. Foto: TT

KD:s förslag ger mer arbete för Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Göran Hägglunds (KD) utspel om tillfälliga uppehållstillstånd sågas från flera håll. Enligt Migrationsverket skulle förslaget ge dem mer arbete – inte mindre.

”Ett allvarligt hinder för snabb integration är de långa väntetiderna hos Migrationsverket.” Det sade Göran Hägglund (KD) i sitt uppmärksammade flyktingutspel i går.

Men Hägglunds föreslag att invandrare ska få ett treårigt tillfälligt uppehållstillstånd istället för, som i dag, permanent uppehållstillstånd till den som beviljats asyl, skulle innebära mer jobb för Migrationsverket.

– När det tillfälliga uppehållstillståndet går ut måste man göra en ny bedömning där man måste titta på ärendet utifrån läget i hemlandet just där och då, och den individuella hotbilden. Det måste göras på samtliga ärenden och det skulle innebära ett merarbete, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

”Blev en lång process”

En liknande situation uppstod i början av 2000-talet då ett antal somaliska asylsökanden gavs tillfälliga uppehållstillstånd. När de tillfälliga uppehållstillstånden gick ut ansåg majoriteten att de fortfarande inte kunde återvända – och överklagade beslutet.

– Då var vi tvungna att göra en ny utredning. Det blev en lång process, efter att man har befunnit sig i Sverige en ganska lång tid. Och i slutändan beviljades en majoritet av dem som hade tillfälliga uppehållstillstånd permanenta tillstånd ändå, säger Fredrik Bengtsson.

”Vi arbetar inte med säkra länder”

Fredrik Bengtsson avfärdar också Göran Hägglunds förslag om att kunna snabbt säga nej till människor från ”säkra” länder.

– Det där är en missuppfattning. Vi arbetar inte med säkra länder, alla får en individuell prövning. Men när det gäller människor från västra Balkan så hanteras deras ansökningar redan i dag väldigt fort. Det tar mindre än en månad från ansökan till beslut, redan i dag, säger han.

Sågas vid fotknölarna av hjälporganisationer

Kristdemokraternas förslag har också fått hårdare kritik från flera hjälporganisationer, som menar att de skulle leda till försämrad rättssäkerhet, sämre integration och till att nyanlända barn far illa.

– Framför allt kan vi inte se att något av hans förslag värnar asylrätten, vilket han själv skriver att han är ute efter, utan snarare tvärtom, säger Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty i Stockholm, till Sveriges Radio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer