EU– parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) företräder partistyrelsens linje för ett svenskt Nato-medlemskap. Foto: TT

KD säger ja till Nato

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna (KD) har beslutat att verka för att Sverige söker medlemskap i Nato. KD blir därmed det fjärde allianspartiet att säga ja till svenskt Nato–medlemskap.

KD:s riksting beslutade på fredagskvällen att ändra partiets säkerhetspolitiska linje och beslutade att partiet ska verka för att Sverige söker medlemskap i Nato.

Så sent som 2013 beslutade KD att nöja sig med att arbeta för att utreda konsekvenserna av ett Natomedlemskap. Dessförinnan har partiet sagt nej till Nato.

Rikstingets vilja var så tydligt att någon rösträkning inte behövdes. I den föregående debatten var det dock flera som var kritiska till partistyrelsens linje att verka för ett Natomedlemskap. De menade att partiet får för fort fram.

”Stort beslut”

– Ett så stort beslut som betyder så mycket för så många och, får man väl säga, för all framtid, kräver ett rejält beslutsunderlag, sade Michael Anefur från Skåne.

Oro fanns också för att Sverige i Nato tvingas delta i krig utomlands som vi inte vill delta i, och för att Nato kan komma att använda kärnvapen.

– Att gå in i en kärnvapenmakt som ett kärnvapenfritt land är ett stort steg, sade Håkan Johansson från Jönköpings län.

Partiets båda vice ordförande Jakob Forssmed och Emma Henriksson hade reserverat sig mot partistyrelsens Natolinje.

– Om vi går in i Nato innebär det en förändring av den svenska doktrinen när det gäller kärnvapen. Det är inget man gör slentrianmässigt, sade Henriksson.

Pekade på Ryssland

Hon är också kritisk till Sverige skulle gå in i ett militärt samarbete med länder som Turkiet och Ungern, som hon menar har en tveksam demokratisk utveckling.

EU– parlamentarikern Lars Adaktusson företrädde partistyrelsens linje. Han uppgav att den enda garantin för att Sverige får militär hjälp vid en konflikt är ett Natomedlemskap. Adaktusson pekade på Rysslands militära upptrappning och det allt mer föränderliga säkerhetsläget i Sveriges närområde.

– Låt oss teckna den här försäkringen, sade han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.