Analys: ”KD sätter hoppet till Ebba Busch”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kristdemokraterna hoppas att Ebba Busch ska göra om tricket från förra valrörelsen och föra partiet till nya höjder i valet nästa år. Men det kan bli svårt. Att upprepa en valframgång är aldrig enkelt. Det har flera borgerliga partiledare fått erfara genom åren.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Ebba Busch är utan tvekan den främsta estradören bland svenska partiledare. Det framgår tydligt när hon på fredagen håller sitt stora politiska tal på Kristdemokraternas riksting i Norrköping.

Hennes tal på rikstinget är långt, nästan lika långt som de brukade vara under Alf Svenssons dagar. Delar av talet tycks också vara riktat till just Alf Svensson och den traditionella kristdemokrati som ibland känt sig vilsna i den nya partiledarens retorik.

Talet innehåller inga hårda utspel i kontroversiella frågor. I stället är tonen mjukare och gamla kristdemokratiska signalord som etik och familj nämns återkommande. Det var också det Alf Svensson pratade mest om när Kristdemokraterna gjorde sitt hittills bästa val, 1998.

Har förekommit kritik trots framgångarna

Trots framgångarna i förra valet är det ju ingen hemlighet att det inom delar av Kristdemokraterna förekommit kritik mot hur Ebba Busch skärpt partiets politik – och retorik – på en rad områden, bland annat flyktingpolitiken och rättspolitiken.

Sjukvården, liksom äldreomsorgen, får stort utrymme i hennes tal. Partiet har pekat ut sjukvården som Kristdemokraternas viktigaste fråga i nästa års val, men frågan är om det kan lyfta partiet i opinionen. Visst, det är den sakfråga där KD har störst förtroende bland väljarna, men det är också en fråga där konkurrensen mellan partierna är hård och där flera av de viktigaste besluten fattas på regional nivå.

Det här vill Kristdemokraterna ändra på. Partiets krav är att regionerna ska avskaffas och att sjukvården ska förstatligas. En gigantisk förvaltningsreform, alltså. Även om flera riksdagspartier vill stärka den statliga styrningen av sjukvården saknas dock stöd för att lägga ner regionerna. Utsikterna att nå framgång här är alltså begränsade.

Hoppas på partiledarens förmåga

Inför valet 2006 drev Kristdemokraterna på för ett avskaffande av fastighetsskatten. Det blev en valvinnare. De kristdemokrater som tror att avskaffandet av regionerna kan få samma betydelse i en valrörelse riskerar att bli besvikna.

Många kristdemokrater sätter sitt hopp till partiledarens förmåga i valet nästa år. Att hon ska upprepa tricket från 2018 när hon ledde partiet till en vändning i valrörelsens slutskede. Också i partiets egen valanalys förklaras denna vändning till stor del beroende av Ebba Busch.

Bakgrunden var ju att Kristdemokraterna under stora delar av förra mandatperioden varit parkerade under riksdagsspärren. Först i slutskedet av valrörelsen lyckades partiet vända utvecklingen.

Framgångsspiralen fortsatte egentligen fram till EU-valet 2019 när uppmärksamhet kring hur förra EU-parlamentarikern Lars Adaktusson röstat i abortfrågor skapade en våg av kritik från de politiska motståndarna. Sedan dess har Kristdemokraterna successivt tappat väljarstöd, vilket givetvis beror på en rad andra faktorer. I SVT/Novus senaste väljarbarometer landade partiet på 4,1 procent.

Har varit värre tidigare

Någon större kriskänsla tycks det dock inte vara inom Kristdemokraterna. Läget har ju ofta varit så mycket värre förut. Inget annat parti har varit krisstämplat så många gånger som Kristdemokraterna.

Och även om partiledaren kritiserats för sin omtalade husaffär, också internt, har hon en stark ställning i sitt parti. De flesta tycks ännu vara övertygade om att om någon ska upprepa ett mirakel så är det just Ebba Busch.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.