Mikael Oscarsson (KD) vill behålla nuvarande Gripen-flotta Foto: TT

KD: Skrota inte fullt användbara Gripen-plan

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret planerar att skrota hela den nuvarande toppmoderna flottan av stridsflygplan för att få råd med en ännu modernare version av Gripen. Nu ifrågasätts allt mer om detta verkligen är väl använda skattepengar. Kristdemokraterna kräver nu ett svar av försvarsministern.

Flygvapnets stolthet JAS-39 Gripen räknas fortfarande till ett av världens bästa stridsflygplan i sin storleks- och prisklass. Den senaste version är anpassad till Nato-standard och har börjat utrustas med den högteknologiska roboten Meteor. Inget av våra grannländer har stridsflygplan med motsvarande prestanda.

Ändå är landets 98 Gripen-plan på väg mot skroten.

– Fullständigt vansinne, säger försvarsforskaren vid Kungliga Krigsvetenskapsakademin Robert Dalsjö.

– Det är en kapitalförstöring av stora mått och det är en försvagning av ett redan svagt försvar i en tid när mörka moln hopar sig i öster.

”60-100 miljarder av skattebetalarnas pengar”

Bakgrunden är att Sverige beslutat ersätta dagens Gripen-plan av version C/D med en större och kraftfullare Gripen E. En övergång som beslutades när man hoppades att Schweiz skulle köpa planet. Affären sprack men Sverige fortsatte på den inslagna vägen vilken innebar att dagens 98 Gripen ska bli 60 av den nya varianten.

För att minska kostnaderna och kunna se övergången som en sorts uppgradering bestämde man att plocka så många delar som möjligt från de befintliga planen och använda i de nya. Det som blir över läggs i reservdelslager eller hamna i metallåtervinningen.

Enligt Robert Dalsjö innebär det att 60-100 miljarder av skattebetalarnas pengar slösas bort i och med att fullt fungerande plan blir obrukbara. På militärhögkvarteret är Lars Jäderblom är chef för Gripenprojektet på ledningsstaben. Han håller inte med om besrkivningen.

– Nej, jag anser inte att det är någon kapitalförstöring. Vi skapar möjlighet för 60 moderna Gripen och det här är den metod som vi valt, säger Jäderblom.

Ung flotta

Det många reagerat över är att den nuvarande Gripen-flottan har en genomsnittsålder på bara sju år medan många andra länder rutinmässigt använder betydligt äldre plan. USA använder till exempel uppåt 30 år gamla F-16 – även i strid.

Militärens analys är att även om dagens Gripen är toppmodern några år till kommer andra länder att skaffa ännu mer kvalificerade plan och då måste vi försöka hänga med i utvecklingen för att kunna behålla försvarsförmågan. 60 plan anses räcka, under förutsättning att sådant som luftvärn också moderniseras.

Försvarsbloggaren och Gripen-piloten Carl Bergqvist, mer känd som Wiseman, håller med om att det är hög tid att övergå till en modernare Gripen. Samtidigt är han starkt kritisk till iden att plocka delar från dagens plan till de nya. Det kommer ofrånkomligt att leda till att Flygvapnet försvagas under övergången.

– Jag menar att man borde köra de gamla tills de nya är färdiga och köpa nya delar så att man slipper den här övergången.

KD: Dags att ändra beslutet

Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson i Kristdemokraterna ,ger sig nu in i debatten om Gripen-systemets framtid. Också han menar att den metod man valt för övergången till version E innebär en försvagning av flygvapnets styrka och slöseri med skattepengar.

– Detta är ett beslut som var taget i ett annat säkerhetspolitiskt läge före annekteringen av Krim. Beslutet går fortfarande att ändra, flygplanen är ju inte slaktade ännu. Nu är det dags att ändra beslutet, säger Oscarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.