Splittring inom KD om biståndspengar till anstalter utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om att använda biståndspengar till att bygga fängelser i andra länder dit utländska medborgare ska skickas för att avtjäna sitt straff har rört upp känslor inom Kristdemokraterna. Enligt uppgifter till SVT Nyheter kände få av riksdagsledamöterna till förslaget i förväg och många skäms över det.

Det är få av företrädarna i Kristdemokraterna som öppet vill kommentera vad de tycker om förslaget att ta pengar från biståndsbudgeten för att bygga och renovera fängelser utomlands. Enligt uppgifter till SVT är det många som skäms och som vill slippa bli inblandade i frågan.

Riksdagsledamoten Desiree Pethrus säger att hon inte har hunnit ta ställning än men konstaterar att det ofta blir en diskussion om biståndet.  

-Jag blev lite förvånad, men när jag hör att regeringen använt pengar i Kenya till uppbyggnaden i fängelser så är det kanske inte så konstigt som det låter. Men spontant kan man känna att biståndspengar inte ska användas så. Jag förväntar mig att vi får mer information och fördjupning i frågan, säger hon.

Flera av de riksdagsledamöter som SVT kontaktar säger direkt att de inte vill svara på några frågor.

-Jag väljer att inte kommentera det externt då jag har kommenterat det internt och det är mitt svar, säger riksdagsledamoten Magnus Jacobsson.

”En hjärtefråga”

Även på lokal nivå lyfter flera politiker ett missnöje med att förslaget presenterades utan förvarning.

– Jag hade inte hört talas om detta innan. Biståndsfrågan är en hjärtefråga för vårt parti, den typen av känsliga frågor kan jag tycka att man ska förankra, säger Elisabeth Lann, ordförande för i Kristdemokratiskt Internationellt Center (KIC) och kommunalråd i Göteborg. 

Hon är positivt inställd till att använda biståndspengar till att stärka rättskedjan i andra länder, men menar att frågan även rymmer ett etiskt dilemma. 

– Jag är tveksam till att biståndspengar ska gå till den svenska kriminalvården, säger Elisabeth Lann.

KD: Har mottagits väl

KD:s presschef Per Gudmundsson skriver i ett mejl till SVT Nyheter att det är ”tråkigt om någon känner sig förbigången”.   

“Förslaget har mottagits väl, och lett till en spännande debatt både utom och inom partiet. Som vanligt finns det olika åsikter om exakt hur ett optimalt förslag ska vara utformat – annars vore det ingen ide att ha ett politiskt parti – men mängden reaktioner här skiljer sig knappast från hur det brukar vara när ny politik tas fram.” skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.