Foto: TT

KD varnar för misstänkliggörande

Publicerad

För att motarbeta Sverigedemokraternas människosyn och fördomsfulla attityder mot invandrare bör övriga partier börja diskutera ”en ansvarsfull flyktingpolitik” med SD, skriver tre kristdemokrater och en centerpartist på DN-debatt.

”Att kategoriskt ignorera Sverigedemokraternas närvaro i riksdagen är att ge dem en populistisk frisedel i stället för att bekämpa deras främlingsfientlighet. Vi anser att partierna bör kunna samtala med Sverigedemokraterna”, skriver ambassadören Rasmus Rasmusson tillsammans med två före detta KD-riksdagsledamöter, Annelie Enochson och Rolf Åbjörnsson, samt Staffan Danielsson, före detta riksdagsledamot för C i Dagens Nyheter.

Språkröret och vice statsminister Åsa Romson (MP) är bekymrad över signalerna från borgerliga politiker om synen på Sverigedemokraterna.

– Antingen följer man Sverigedemokraternas taktpinne och går den främlingsfientliga vägen i Sverige eller så vill man inte det. Samarbetsregeringen är tydlig med att vi inte vill det, vi vill möjliggöra för andra vägar, säger hon till.

Oro hos MP

Romson är orolig för att om de signalerna vinner gehör så överger Alliansens migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet.

– Det är jag naturligtvis orolig för, om de här tongångarna går djupare i Allianspartierna, säger Åsa Romson.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund säger att det inte finns någon som helst grund för misstankarna att Alliansen skulle överge migrationsöverenskommelsen. Däremot anser han att det finns problem som politikerna måste ta itu med.

– Det finns en rad utmaningar, inte bara vad gäller migration och integration utan även rent praktiska frågor vad gäller mottagningen. Vi måste korta handläggningstider och se till att människor kommer i arbete. Dessa utmaningar måste vi se, oavsett vilket parti vi tillhör, säger han till TT.

Ny politik till valet

Allianspartierna samarbetar med varandra, inte med SD, konstaterar han.

– Vi har olika utgångspunkter. När människor flyr ska vi göra en insats, men det går inte att blunda för problemen, det skapar oro i landet. Alla nyktra politiker måste inse att vi har problem som kräver lösningar. Det här att misstänkliggöra varandra är ett spel som bara spelar krafter som jag inte önskar i händerna. Det är inte bra, säger Göran Hägglund.

Ett arbete inom KD pågår för att utveckla och förbättra partiets politik vad gäller migration och integration, som kommer att presenteras före valet, framhåller han.

C och FP tar avstånd

Enligt Folkpartiledaren Jan Björklund är åsikterna som uttrycks på DN-debatt inte Alliansens politik.

– Migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet gäller. Ska den ändras, så ska alla vara överens om det, säger Björklund till TT.

Även Centerledaren Annie Lööf distanserar sig från artikeln.

– För Centerpartiets del är det inte aktuellt att börja anpassa vår politik efter Sverigedemokraterna. Däremot kommer vi givetvis ha en politikutveckling för en förbättrad integration och för att sänka trösklar för att både unga och nyanlända snabbare ska få jobb, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet