KD-ledaren Ebba Busch Thor höll tal på KD:s riksting i Umeå. Foto: Erik Abel/TT

KD:s krav: Språktest för permanent uppehållstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna skärper sin integrationspolitik. Men det fanns intern kritik mot att ställa språkkrav för att människor som vill bo i Sverige ska få permanent uppehållstillstånd.

KD:s riksting uppdaterade partiets integrationspolitik med 36 nya förslag på lördagen. Flera av dem innebär ökade krav på nyanlända. Mest kontroversiellt var att kräva godkända prov i svenska och i samhällsorientering för att nyanlända ska kunna få permanent uppehållstillstånd.

– Det är fel att bristande språkkunskaper ska påverka möjligheten att få permanent uppehållstillstånd, sade Jon Malmqvist, Kronoberg.

Andra pekade på risker för att många kvinnor inte kommer att få permanent uppehållstillstånd, eftersom det oftast är kvinnor som är hemma med små barn och därmed får svårare att lära sig språket.

– Vad händer med barnen om pappan får permanent uppehållstillstånd, men inte mamman? sade Elise Arnell, Västra Götaland södra.

Ingen rösträkning

Men många ombud underströk att det behövs fler incitament för att lära sig språket. Partiets migrationspolitiske talesperson Hans Eklind, Örebro, refererade vad företagare svarar på frågan om vad som krävs för att ge invandrare jobb:

– För det första språket, för det andra språket, för det tredje språket.

Efter debatten antog rikstinget förslaget om godkänt språkprov och samhällsorienteringsprov utan att rösträkning behövdes, men en stor minoritet var emot. Rikstinget beslutade också att samma krav ska gälla för medborgarskap.

Besluten innefattar dock en möjlighet till dispens med hänsyn till ålder och hälsotillstånd.

Begränsad tolkrätt

Rikstinget beslutade även att rätten till offentligt finansierad tolk bör begränsas. Det fanns dock flera som hade invändningar. Partistyrelsen gick med på en kompromiss om att rätten till offentligfinansierad tolk ska upphöra fem år efter beslut om uppehållstillstånd.

Därefter ska en avgift tas ut. Ursprungsförslaget var tre år.

Rikstinget beslutade också att man bör införa obligatorisk, individanpassad svenska för invandrare, SFI, för föräldralediga med baby. Tanken är främst att invandrarkvinnor ska få möjlighet att lära sig svenska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.