Flera företag och organisationer har under de senaste åtta månaderna anmält Kemikalieinspektionen till Justitiekanslern, JK. De menar att Myndigheten bryter mot lagen och tar för lång tid på sig med att pröva nya bekämpningsmedel. Foto: TT

Kemikalieinspektionen bryter mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Sju företag och organisationer har under de senaste åtta månaderna anmält Kemikalieinspektionen till Justitiekanslern, JK. Myndigheten bryter mot lagen och tar för lång tid på sig med att pröva nya bekämpningsmedel för bland annat trädgårdsprodukter. 2019 tror myndigheten att man kommer att klara lagens krav. Odlingen kommer att upphöra i Sverige menar LRF.

Berth Lidell är trädgårdsodlare på Ekerö i Stockholm han odlar runt 600.000 krukor med olika trädgårdsplantor om året. Och han är beroende av att Kemikalieinspektionen godkänner de nya växtskyddsmedel som kommer ut på marknaden och som ofta är bättre både för människor och miljö och redan godkända i andra EU-länder.

– Det är redan 20 procent dyrare att odla växter här i Sverige än i övriga Europa på grund av bland annat klimatet. Ska vi dessutom inte få använda samma växtskyddsprodukter som redan är godkända för våra konkurrenter så blir det svårt att överleva, menar Berth Lidell.

Längst ett och ett halvt år enligt lag

Enligt den nya EU-lagen som trädde i kraft fullt ut 2011 godkänns nya kemikalier av ländernas tillsynsmyndigheter tillsammans medan de enskilda produkterna ska godkännas i varje land för sig. Kemikalieinspektionen har maximalt ett och ett halvt år på sig att godkänna produkterna. En tidsrymd som myndigheten har visat sig ha svårt att klara av i flera fall.

Då får LRF gå in och begära dispens för produkten. Ibland får man dispens, ibland inte, något som skapar oro hos odlarna.

– Förra året fick jag kasta plantor som angripits av svampar till ett värde av en miljon kronor på marknaden eftersom vi inte fick dispens för ett bekämpningsmedel som är godkänt i andra länder. Min omsättning ligger på runt sju miljoner kronor om året så den förlusten blev kännbar, fortsätter Berth Lidell.

Haft problemen i över tio år

På Kemikalieinspektionen är långa handläggningstider av bekämpningsmedel ett problem man dragits med i över tio år. Myndigheten har också kritiserats av Ekonomistyrningsverket, Stadskontoret och JO under årens lopp för att bland annat ha ofullständiga rutiner.

Den nuvarande generaldirektören på Kemikalieinspektionen, Nina Cromnier, säger att man på myndigheten är medveten om att vissa ärenden har långa handläggningstider och har förståelse för odlarnas oro. Men att det är viktigt att titta på hur produkterna används för att det inte ska bli oacceptabla risker för hälsa och miljö.

Sedan den nya lagen trädde i kraft har antalet ärenden till myndigheten ökat med 18 procent eftersom man nu ska godkänna produkter som man inte behövde godkänna innan. Men man har också börjat ett förändringsarbete för att förkorta handläggningstiderna.

– Bland annat har vi sedan drygt ett år en ny avdelning som ska fokusera på att arbeta med de här ärendena. Likaså arbetar vi med tydligare och bättre kommunikation till företagen så att deras ansökningar är kompletta redan från början och vi slipper begära in kompletteringar, säger Nina Cromnier.

2019 tror man sig vara i kapp

Trots detta tror man på Kemikalieinspektionen att det kommer att ta flera år innan man hamnar på handläggningstider för bekämpningsmedel som hamnar inom ramen för lagen.

– Vi gör insatser som gör att det går snabbare och snabbare för oss hela tiden. Under förutsättning att vi kan fortsätta med det här utvecklingsarbetet och att vi får ökade anslag så bedömmer vi att senast 2019 så avgör vi minst lika många ärenden som vi får in under ett år, säger Nina Cromnier.

LRF är en av de organisationer som anmält Kemikalieinspektionen till JK och där förstår man inte varför myndigheten har svårt att komma med beslut inom lagens ram.

– Flera av de ansökningarna som kommer till den svenska Kemikalieinspektionen, de preparaten är ju redan godkända i något annat EU-land och då har ju nån annan redan gjort grovjobbet. Så vi tycker att det finns skäl att ha förväntningar på att handläggningen går relativt fort, menar Helena Jonsson, förbundsordförande på LRF.

Risk för mindre lokalproducerade grönsaker och frukt

På LRF har man uppfattningen att Kemikalieinspektionen gärna lägger till fler krav än vad man gör i andra länder både före och efter ansökningstillfället. Nägot som myndigheten har möjlighet att göra.

– Men fortfarande har de ett krav på sig att sköta handläggningen i rimlig tid,säger Helena Jonsson.

Men att Kemikalieinspektionen lägger till krav som inte finns i andra EU-länderna anser inte LRF att konsumenterna ska glädjas åt. Odlarna i de här fallen antingen får stå helt utan eller använda sig av föråldrade preparat. Vilket innebär att de kan förlora stora belopp och kanske tvingas lägga ner produktionen.

– Då blir det så att vi konsumenter har mindre möjlighet att köpa lokalproducerade frukt och grönsaker och inhemska grönsaker och blir mycket mer beroende av importerade varor där vi inte har samma insyn eller kontroll av odlingsteknik, menar Helena Jonsson.

Ytterligare fyra år inte godkänt

Och att det ska ta ända till 2019 innan ansökningstiden hamnar inom lagens ram är något som man på LRF inte godkänner. I deras anmälan till JK ingår 17 preparat som redan är godkända i Sverige för andra grödor än vad ansökningarna gäller.

– Vi har redan väntat på beslut i tre år i vissa fall och vi tänker inte vänta fyra år till, säger Helena Jonsson. Vi vill ha handling och åtgärder nu! Alltså det är inte ett tillräckligt bra besked. Det innebär att odlingen kommer att upphöra i Sverige, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.