Kemtvättarna hårdgranskas

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket satsar nu på att granska tvätteribranschen efter en första kontroll som visat att det finns stora mängder svarta pengar att hämta där.

Tvätteribranschen är inte så skinande ren som den borde vara. Det fuskas med både skatter, avgifter och anställningar. Det slarvas med kassaregister och kvitton och drivkraften bakom fusket är enligt Skatteverket, som vanligt, pengar.

-Förtjänsten av tvätten av en kostym är tolv kronor, men om man inte betalar de skatter och avgifter som man ska betala, då blir förtjänsten 120 kronor. Det är väldigt många miljarder årligen som aldrig kommer in till statskassan, säger Pia Bergman, projektledare på Skatteverket.

Hårdnande konkurrens

Under de senaste tio till femton åren har det dykt upp många nya kemtvättar där man kan lämna in sina smutsiga skjortor eller fläckade festklänningar. Konkurrensen har hårdnat och priserna dumpats – mest av de som fuskar. Det har skett en snedvridning av branschen som gör det svårt för de seriösa företagen, menar Skatteverket som nu ska göra en stor granskning.

Vahe Mahdessian som driver en kemtvätt i centrala Stockholm, välkomnar Skatteverkets granskning.

-Jag tycker det är väldigt bra att de tar tag i det här, att de kollar och granskar hela branschen, det är viktigt.

Att också han själv kommer att granskas har han inga problem med.

-De får gärna komma, säger Vahe Mahdessian och småler.

Pessimistisk

På sikt hoppas Vahe Mahdessian att Skatteverkets granskning ska leda till att han kan ta ut mer rimliga priser, få större marginaler till att anställa och köpa ny utrustning. Men han är inte alldeles säker på att aktionen mot tvätteribranschen kommer att leda till någon större förändring.

-Några kommer att åka fast, några kommer att ta det lite lugnt ett tag och sedan tror jag att allt blir som vanligt igen, säger Vahe Mahdessian.

Också Pia Bergman på Skatteverket menar att det behövs mer för att komma till rätta med skattefusket i tvätteribranschen på riktigt.

-Vi behöver en förändrad lagstiftning. Vi skulle behöva en individuell redovisning av arbetsgivaravgifter varje månad i kombination av kontroller ute på arbetsplatsen för att se vilka som jobbar, säger Pia Bergman.

”Ta kvitto!”

Hon lägger till att också kunderna som nyttjar kemtvättar och tvätterier har ett ansvar.

-Ta kvitto! Det går inte att nog poängtera vikten av att ta kvitto. Det är faktiskt också ett sätt att styra upp den svarta ekonomin.

Pia Fridén

pia.friden@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.