Foto: TT

SVT:s Pontus Mattsson om Ekeroth (SD): ”Det här är ju inte slutet”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas valberedning petar riksdagsledamoten Kent Ekeroth från partiets riksdagslista. SVT Nyheters politikreporter Pontus Mattsson svarar på tre frågor om vad petningen betyder.

Kent Ekeroth har varit i blåsväder vid flera tillfällen. Varför petas han nu?

– Det är nu partiet bestämmer vilka som ska representera dem nästa mandatperiod. Nu är det en förtroendefråga vilka som ska representera partiet. Det är ju inget speciellt som har hänt just nu det är ju gamla grejer det handlar om.

Var det väntat?

– Ja och nej. Partiledningen har ju redan tidigare så att säga tagit sin hand ifrån honom. De har ifrågasatt hans omdöme och har varit kritiska i hur han agerade i samband med det här bråket i krogkön som han i slutändan blev friad ifrån. Men det är ju uppenbart att tålamodet har tagit slut. Det är ju ändå ett steg att nu peta honom. Det gör att man riskerar en konflikt med de supportrar som han har i partiet. Det återstå och se om de mobiliserar till en internstrid om detta eller om partiledningen enkelt kan få sin vilja igenom.

Vad kan Kent Ekeroth göra nu?

– Det här är ju inte slutet. Det är partiets valkonferens i mitten av mars som beslutar om listan. Så om Ekeroths supportrar lyckas mobilisera sig så kan ju dom rösta in honom på listan då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.