Advokat Ingela Hessius om förhören i Kevinfallet: ”Det skulle inte kunna gå till på det viset i dag.” Foto: SVT

Advokaten om fallet Kevin: Kan vara en stor rättsskandal

Uppdaterad
Publicerad

Två små bröder ansågs vara skyldiga för mord på fyraårige Kevin för snart tjugo år sedan, men i vuxen ålder har de blivit osäkra på om de verkligen var involverade. Nu har det också framkommit uppgifter kring hur förhören gick till som har väckt tvivel kring brödernas skuld.

Advokaten Ingela Hessius är en av dem som tror att de två barnen inte förhördes så som de borde ha gjort. Efter att ha sett Dokument inifråns intervjuer med förhörsledarna och poliserna reagerar hon på några av uttalandena.

– Den kvinnliga förhörsledaren säger att hon fick en känsla när barnet kom in i rummet. Då ringer mina varningsklockor för så får det inte gå till. Man kan inte känna så fort någon kommer in i ett rum hur det har gått till, säger Hessius.

Fallet Kevin

LÄS MER: Bröderna tvivlar på att de dödat Kevin

Förhörsledarnas tillvägagångssätt har blivit kritiserat för att det varit utdraget, bestått av många förhör och ledande frågor till barnen.

– Det verkar som att man har velat få bekräfta en redan upplagd historia. Om man håller många förhör kan det bli så att barnen säger det de förstår att de vuxna vill höra. Det är det jag undrar, om det har gått till så här.

Barnen förhördes också utan advokat, vilket Ingela Hessius säger är ytterst ovanligt.

– Det skulle inte kunna gå till på det viset i dag, vågar jag påstå.

LÄS MER: Kevins pappa: ”Det blir kaos i huvudet”

Visar det sig att det finns tveksamheter kring om bröderna begick mordet är det en stor rättsskandal, enligt Hessius.

– Det får sådana konsekvenser, det har påverkat hela deras liv. Man får känslan av att de lever kvar i det fortfarande. Det är även för Kevins föräldrar viktigt att få svar om det finns tveksamheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet