Lars Leijonborg och Karin Dahlman-Wright Foto: TT

KI om kritiken i externa utredningen

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska Institutets styrelseordförande Lars Leijonborg bad alla de som drabbats om ursäkt.

– Vi är djupt bedrövade att misstag på KI förorsakat lidande och död, och uttrycker på starkast möjliga sätt vår ursäkt för detta, säger Leijonborg när han och vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright kommenterar den externa Macchiarini-utredningen.

Tidigare på måndagen presenterade den tidigare rikspolischefen Sten Heckscher den externa granskningen av KI:s agerande kring Paolo Macchiarini och kritiken var svidande:

”Nonchalant”, ”dåligt ledarskap” och ”slafsigt”, står det bland annat.

Macchiarini-skandalen

Dessutom slår man fast att KI inte helt kan frias från ansvar för operationerna på Karolinska universitetssjukhuset där Paolo Macchiarini gav tre patienter syntetiska luftstrupar. Dessutom anställdes skandalkirurgen och fick sin anställning förlängd under olämpliga former.

”Kulturen måste ändras”

– Det har begåtts en rad allvarliga fel, från rekryteringen av Paolo Macchiarini, under hans tjänstgöring i Sverige och vid hanteringen av de fuskanmälningar som kom in mot honom, säger Lars Leijonborg.

– Det finns anledning att tro att en del av de brister som avslöjats i de fall gäller mer generellt på KI. En kultur där det tycks acceptabelt att strunta i gällande lagar och regler, i etik och moral, måste naturligtvis ändras.

”Ofattbart”

Enligt Leijonborg har man nu Heckscher-rapporten som underlag för det ändringsarbetet.

– De som drabbats hårdats av den här tragedin är några patienter och deras anhöriga. Vi är djupt bedrövade att misstag på KI förorsakat lidande och död, och uttrycker starkast möjliga sätt vår ursäkt för detta, säger Leijonborg.

”Minimera riskerna”

Han menar samtidigt att en misslyckad rekrytering inte innebär att tanken med att rekrytera från andra länder är fel – däremot är det ofattbart att några inom akademien uppfattat detta som en signal att höga etiska krav och regelefterlevnad kan åsidosättas.

– Det gäller att minimera risken att något liknande händer igen.

Har skadat KI

– Paolo Macchiarinis verksamhet har skadat Karolinska institutet, konstaterar Karin Dahlman-Wright, vikarierande rektor för Karolinska institutet, under presskonferensen.

Hon säger också att KI nu står inför ett omfattande arbete med att förändra den kultur som ledde till att regler inte följdes på institutet.

– Internrevision har granskat den institution där Macchiarini var verksam. Deras rapport visar att institutionen har brustit i ansvar, säger vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright.

Leijonborg föresvarade sitt beslut

I fredags valde forskningsinstitutets styrelseordförande Lars Leijonborg att avgå, efter att han fått veta vad som står i granskningen. Leijonborg förnekar att det var kritiken som låg bakom avgången.

Enligt Sten Heckscher var det ett felbeslut av Leijonborg att avgå.

– Han skulle ha kunnat ta sitt ansvar bättre genom att stanna på jobbet och leda arbetet med att förändra KI, säger Heckscher.

Leijonborg försvarade dock sitt beslut att avgå.

– Det var fina ord som sades om mig i morse. Så mycket fint har jag inte hört om mig själv på länge, sade Leijonborg.

– Vi har sett Heckschers rapport som en brytpunkt och som ett bra underlag för fortsatt arbete. Jag känner ändå att det är ett bra tillfälle för stafettväxling.

KI utövade påtryckningar

I förra veckan bad Karolinska institutet om ursäkt för sitt agerande i fallet Macchiarini – men först efter att Karolinska universitetssjukhuset hade bett om ursäkt. Sjukhusets ursäkt var i sin tur ett direkt resultat av Kjell Asplunds utredning av hanteringen av Macchiarinis kliniska verksamhet. Av utredningen framgick bland annat att KI utövade påtryckningar för att sjukhuset skulle anställa Macchiarini.

KI har erkänt påtryckningarna – men först efter att utredningen blev offentlig.

Rektorn avgick

Tidigare har KI:s rektor Anders Hamsten tvingats avgå och flera andra personer med nyckelposter inom KI har lämnat sina uppdrag, bland andra sekreteraren i KI:s Nobelkommitté Urban Lendahl, som var en av dem som förespråkade att Paolo Macchiarini skulle anställas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet