Stjärnkirurgen Paolo Machiarini med sin ryska patient Julia. Foto: SVT

KI tar avstånd från stjärnkirurgens operationer i Ryssland

Andra delen av SVT:s dokumentär ”Experimenten” visade hur den fuskanklagade kirurgen Paolo Machiarini bedrev experimentella studier på människor i ryska Krasnodar. Nu tar Karolinska institutet avstånd från verksamheten.

Paolo Machiarini blev först i världen med att operera in en luftstrupe av plast i en människa. 2010 erbjöds han en anställning som gästprofessor på Karolinska institutet. Men flera av hans patienter har avlidit och det har väckts frågetecken kring hur operationerna har utförts.

Andra delen av dokumentären ”Experimenten” visar bland annat hur en kvinna som inte var livshotande sjuk får en konstgjord luftstrupe inopererad. Machiarini informeras före operationen om att det finns defekter på plaströren. Trots det väljer han att gå vidare. Kvinnan blir svårt sjuk och avlider drygt två år efter operationen.

”Oacceptabelt”

”Detaljerna kring de operationer i Ryssland som av SVT beskrevs i dokumentären i onsdags har hittills varit helt okända för KI. Det agerande och de förutsättningar för operationen som visas i programmet är oacceptabelt och något som Karolinska Institutet tar bestämt avstånd från”, säger KI via sin pressekreterare till Läkartidningen.

KI godkände Macharinis verksamhet i Ryssland, men skriver på sin hemsida att man ska granska uppgifterna för att se om man har brustit i sin kontroll. Man ska också granska uppgifter från en artikel i Vanity fair där Machiarini anklagas för att ha ljugit i sin cv när han sökte anställning på KI.

Pågående utredning

En polisutredning för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada pågår efter tre transplantationer som Machariani utförde på Karolinska Sjukhuset 2011 och 2012.  Av de tre patienterna är två döda och en av dem i behov av intensivvård.

Hösten 2014 anmälde fyra läkare Machiarini för forskningsfusk. De menade att det saknades etiska tillstånd och vetenskapliga belägg för att de konstgjorda luftstrupar som opererades in skulle utvecklas tiill en fungerande luftväg med hjälp av patientens egna stamceller. KI:s rektor tog in en extern granskare som gav de fyra läkarna rätt.

Men trots det valde KI att fria kirurgen efter att det kommit in ytterligare dokumentation i utredningen.

På onsdag den 27 jan kl 20.00 sänds del 3 i Dokument inifråns serie Experimenten. Del 1 och 2 kan ses på SVT Play.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet