Joshua Boyle säger att medlemmar ur talibannätverket Haqqani våldtog hans fru och dödade en nyfödd dotter under fångenskapen. Foto: TT/Reuters

Kidnappad: Talibanerna dödade nyfödd

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikansk-kanadensiska familj som fritogs av pakistanska soldater i veckan har nu återvänt till Kanada.

Nya hemska detaljer framkommer om de fem åren som familjen, med två vuxna och tre små barn, satt som gisslan. Enligt mannen i familjen, Joshua Boyle, mördade de talibanska kidnapparna hans nyfödda dotter.

Kanadensaren Joshua Boyle och hans amerikanska fru Caitlan Coleman, då gravid i sjunde månaden, kidnappades av talibaner under en resa i Afghanistan 2012.

De har nu kunnat återvända till Kanada med tre små barn, som fötts i fångenskap.

Men Caitlan Coleman var gravid fyra gånger under tiden som gisslan. Joshua Boyle sade i ett uttalande till AP att talibannätverket Haqqani, som höll dem kidnappade, våldtog hans fru och dödade en nyfödd dotter under fångenskapen.

– Ondskan i kidnappningen överskuggades bara av ondskan i ordern att mörda mitt nyfödda barn, sade Joshua Boyle. Hans fru var inte med vid mötet med pressen och Joshua Boyle läste bara upp ett uttalande utan att svara på frågor.

Inte brottsmisstänkta

Familjen reste hem via London och landade i Toronto sent på fredagskvällen. Enligt flera medier hade Boyle först vägrat att gå ombord på ett amerikanskt militärplan i Pakistan, nervös över tidigare familjeband. Boyle har varit gift med en nu frigiven Guantánamofånges syster, som är dotter till en högt uppsatt person inom terrorgruppen al-Qaida.

USA:s justitiedepartement har uppgett att varken Boyle eller Caitlan Coleman misstänks för något brott.

Kanadas regering har bett om respekt för familjens privatliv. Joshua Boyle säger i ett annat uttalande för AP att tillståndet för ett av barnen är dåligt. Barnet har fått hjälp med näring av räddningsarbetare i Pakistan.

Ett positivt tecken

Boyle har berättat för sina föräldrar att familjen befann sig i bagageutrymmet på kidnapparnas bil när de fritogs av en pakistansk styrka i veckan. Några av kidnapparna sköts ihjäl.

-De sista orden Boyle hörde från sina kidnappare var ”skjut gisslan”, har föräldrarna berättat.

”I dag förenas vi med familjen Boyle i glädje över den efterlängtade hemkomsten”, uppger Kanadas regering.

Pakistanska armén säger att man samarbetat med USA:s underrättelsetjänst för att hitta familjen.

USA:s president Donald Trump ser fritagandet som ett positivt tecken för relationen mellan länderna.

TV: Kidnappad familj fria efter fem år hos talibanerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.