Foto: TT

”Killar måste ta sitt ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal sexuella ofredanden och flera våldtäkter har hittills anmälts under festivaler i sommar. Trots att festivalerna tar till åtgärder för att öka säkerheten fortsätter övergreppen att ske. Nu höjs fler röster som kräver att män ska ta sitt ansvar för att få stopp på övergreppen.

Redan innan sommaren stod frågan om sexuella ofredanden i fokus för festivalangörerna. Arbetet mot sexuella ofredanden blev en huvudfråga i säkerhetsarbetet och festivalerna anlitade fler vakter, kopplade in fler volontärer och satte upp mer belysning för att öka säkerheten för besökarna.

Men trots åtgärderna har flera festivaler i år överskuggats av anmälningar om sexuella ofredanden och våldtäkter.

Ofredanden på musikfestival

”Lyfta fokus från offer till gärningsman”

Shahab Ahmadian är projektledare för Fatta man som arbetar för att förändra normer kring manlighet och sexualitet. Han säger att det krävs mer för att förebygga övergreppen.

– Vi måste prata om detta med fokus utifrån killar. Vi måste bort med tänket att ge kvinnor visselpipor och att säga saker som ” tänk på hur mycket ni dricker”. Vi måste lyfta fokus från offer till gärningsman.

”Varför måste flickor tänka på vad de har på sig?”

Artisten Pernilla Andersson, som spelade på Putte i Parken i fredags, är en av dem som reagerat starkt på anmälningarna om sexuellt ofredande under helgen. I ett inlägg på sin blogg på söndagen skriver hon:

”Varför måste flickor tänka på vad de har på sig, vart kompisarna är, gå igenom varje man som en potentiell fara på en festival och göra en avvägning som män slipper? För att slippa bli ofredad eller våldtagen?”

”Killar måste säga ifrån”

Shahab Ahmadian säger att det krävs en attitydförändring där fler män tar ansvar för det som sker. Men det handlar inte enligt Shahab Ahmadian om att ”ta till våld och spela hjälte”.

– Vi måste komma bort från en problematik där vissa pekas ut som monster. Det här är ett strukturellt problem, en kultur som vi växer upp med och fostras med. Det handlar om att jobba med att förändra manligheten. Killar måste våga säga ifrån och ta ansvar för det här.

Okunskap hos arrangörer

Shahab Ahmadian tror också att det finns en okunskap hos festivalarrangörer för att hantera situationer som rör sexuella övergrepp.

– Det råder stor okunskap hur man ska agera i de här områdena. Det finns unga som hört av sig till mig och berättat att de sagt till vakter när folk tafsar på dem och att vakterna svarat ”då får ni gå därifrån”. Det är inte proffsigt skött.

Shahab Ahmadian är samtidigt kritisk till mediernas rapportering kring övergreppen på festivalområdena.

– Det är problematiskt när medier lyfter fram detta som något sensationellt. Det här händer hela tiden. På Bråvalla var det två fall på två nätter, men det sker hundra våldtäkter om dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredanden på musikfestival

Mer i ämnet