USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong Un när de möttes vid stilleståndslinjen mellan Nord- och Sydkorea den 30 juni 2019. Foto: EPA, KCNA

Under Trumps tid vid makten har Nordkorea fördubblat sin kärnvapenarsenal

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Donald Trump blev president har han haft tre möten med Kim Jong Un om nedrustning av Nordkoreas kärnvapen. Under samma tid har Kim sannolikt mer än fördubblat antalet kärnvapen, enligt en ny rapport från fredsforskningsinstitutet Sipri.

Många minns när Donald Trump anlände i Air Force One till Andrews flygbas i Maryland efter historiens första toppmöte mellan en sittande amerikansk president och en nordkoreansk ledare.

Då, sommaren 2018, skrev Trump på Twitter, att mötet varit framgångsrikt.

”Alla kan nu känna sig mycket säkrare sedan jag tog över ämbetet. Det finns inte längre ett nukleärt hot från Nordkorea”, meddelade Trump.

Men från det att Trump blev president i januari 2017 har Nordkorea rustat sina kärnvapen rejält. Det är minst en fördubbling av antalet stridsspetsar.

– Enligt våra beräkningar, ja. Men vissa uppskattningar, till exempel den Sydkoreanska regeringens, är betydligt högre, säger Shannon Kile, chef för forskning om kärnvapen vid Stockholms internationella fredsforskningsinsitut, Sipri.

Nordkorea visar vad som uppges vara ballistiska robotar till en ubåt vid en militärparad i Pyongyang den 15 april 2017. Foto: AP, Wong Maye-E

Upp till 40 kärnvapen

I januari 2020 hade Nordkorea 30 till 40 kärnvapenstridsspetsar, enligt Sipris nya rapport. Det kan jämföras med mellan 10 och 20 stridsspetsar i januari 2017 då Trump blev president. Sedan dess har Trump mött Kim tre gånger för att prata nedrustning.

Är det ett misslyckade för Trump?

– Det är åtminstone ett misslyckande för hans politik när det gäller att minska Nordkoreas kärnvapenarsenal. Och faktum är att Nordkorea klargjort att de inte vill delta i de samtalen såvida inte USA gör några motdrag, som ännu inte specificerats, säger Shannon Kile.

Nordkoreas ledare Kim Jon Un och soldater i Folkarmén. Foto distribuerat av landets regering den 28 februari 2020. Foto: KCNA via AP

Oklar förmåga

Nu konstaterar Sipri för första gången att Nordkorea med stor sannolikhet har operativa kort- och medeldistansrobotar. Däremot finns inga öppna bevis för att landet har byggt operativa långdistansrobotar som kan nå hela USA:s fastland, vilket Nordkoreas ledare hävdar.

– Vi vet fortfarande inte så mycket om de här stridsspetsarnas förmåga, exempelvis vilken sprängstyrka de har, säger Shannon Kile.

Nordkoreas ledare Kim Jong Un (mitten). Foto distribuerat av landets regering 1 maj 2020 efter att Kim varit borta från offentligheten i 20 dagar. Foto: KCNA via AP

Kommandosystem

Det är också frågetecken om beslutsfattande när det gäller avfyringsknappen. Inte minst sedan Kim har varit borta från offentliga framträdanden två längre perioder 2020. 

– Nordkorea har vad de flesta observatörer anser vara ett mycket rudimentärt kommando- och kontrollsystem. Så ja, jag anser att det finns en viss oro kring detta, inte så mycket kring beslutsgången på den högsta nivån, men kring hur beslutsfattandet sedan sipprar ner genom systemet, säger Shannon Kile. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.