Med stora parader firades nyligen det kinesiska kommunistpartiets 70-årsdag. Foto: AP/Mark Schiefelbein

ANALYS: Kina vill visa vem som bestämmer

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den självsäkra ekonomiska stormakten Kina visar nu sina muskler mot Sverige. I Norge tog det sex år att återskapa normala relationer.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Fallet med den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai har skapat frostiga relationer mellan Sverige och Kina. Det svenska kravet på hans frigivning har sedan fyra år tillbaka retat kommunistpartiets hardliners.

Att Gui Minhai nu får Svenska PEN:s pris i kulturministerns närvaro har fått den kinesiska bägaren att rinna över.

Likheter med Norge

Det finns likheter med Kinas konflikt med Norge då regimkritikern Liu Xiaobo fick fredspriset 2010. Liu Xiaobo satt fängslad, dömd till elva års fängelse för omstörtande verksamhet sedan han skrivit under ett manifest för ökad demokrati i Kina.

Kina protesterade och sa upp de diplomatiska förbindelserna med Norge. Möten mellan kinesiska och norska ministrar ställdes in, kulturevenemang stoppades och handeln påverkades.

Norge gav upp

Efter sex år av frusna relationer gav den norska regeringen efter och förbindelserna normaliserades.

Den kinesiske ambassadören Gui Congyou är en av de främsta företrädarna för den auktoritära och allt mer offensiva utrikespolitik som president Xi Jinping driver. Ambassadören har aktivt kritiserat de svenska mediernas Kinabevakning och även uttryckt sig hotfullt mot människor som engagerat sig i fallet med Gui Minhai.

Diplomatkarriär

Sedan Gui Congyous tillträde i slutet av 2017 har relationerna mellan länderna kraftigt försämrats. Efter en placering i Ryssland är Sverige den första ambassadörsposten i hans diplomatiska karriär.

SVT Nyheter kan nu avslöja att den kinesiske ambassadören varit uppkallad för samtal på UD 40 gånger. Innehållet i samtalen är sekretessbelagt och det är oklart om siffran gäller hela hans ämbetsperiod i Sverige.

Han hävdar dock att han varit uppkallad till UD 60 gånger under 2018. I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter betonar att han arbetar för att ”utveckla de vänskapliga relationerna” med Sverige.

Påtryckningar

SVT Nyheter har även kunnat avslöja det anmärkningsvärda agerandet av den kinesiske ambassadören i samband med FN-konferensen om mänskliga rättigheter i Stockholm tidigare i år. Genom påtryckningar mot FN stoppade han eventet, och en svensk minister blev avbokad på några timmars varsel. Efter krav från oppositionen blev det en ny uppsträckning av kabinettssekreteraren på UD i ett så kallat ”uppriktigt samtal”.

Vill visa sin betydelse

Händelserna tydliggör styrkeförhållandet mellan länderna. Kina vill visa sin växande betydelse på världsscenen – gärna mot ett litet och kaxigt land som ständigt tjatar om respekt för de mänskliga rättigheterna.

Alla värnar om goda affärsrelationer med den ekonomiska stormakten Kina. Hoten om konsekvenser för Sverige och den svenska regeringen talar ett tydligt språk. Det visar vem som är mäktigast.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.