Foto: Kin Cheung/TT/UI

Experten: ”Kina kränker internationell rätt”

Publicerad

De nya säkerhetslagarna som röstades fram i Kinas parlament kan betyda att en ny verklighet väntar för invånarna i Hongkong.
– Det står klart att Kina kränker internationell rätt, säger Tim Rühlig, Kinaexpert vid Utrikespolitiska institutet. 

Det är ännu inte känt exakt hur de nya lagarna kommer att vara utformade, men Tim Rühlig, Kinaexpert vid Utrikespolitiska institutet, menar att det finns anledning att vara oroad.   

– Redan 2003 försökte regeringen få igenom ett liknande lagförslag, vilket var kränkande mot de medborgerliga rättigheterna. Den innehöll direktiv som kunde inskränka på bland annat pressfriheten, säger han. 

Enligt Tim Rühlig finns det en oro att de nya säkerhetslagarna kommer att vara utformade på ett liknande sätt.

 – Den som uttrycker åsikter som inte går i linje med regeringens, kan riskera att straffas. Det kommer självklart leda till att många människor tänker efter både en och två gånger innan de öppnar munnen, säger Tim Rühlig. 

Ingen repris av fjolårets protester

Under förra året duggade det tätt mellan våldsamma upplopp i staden, men Tim Rühlig tror inte på en lika omfattade motståndsrörelse nu.   

– Inte för att invånarna är okej med lagförslaget på något sätt, utan på grund av coronaviruset, säger han.  

En annan stor anledning kan vara att regeringen inte tillåter stora folkmassor i nuläget. Om en protestmarsch blev godkänd av makthavarna under förra året, samlades ofta mellan en till två miljoner människor för att få sina röster hörda. De som samlades till protester myndigheternas direktiv till trots, mötte starka motreaktioner från polisen. Tim Rühlig menar att bara de som är villiga att ta en stor risk kommer att samlas i nuläget.  

– I framtiden kommer det kanske vara flera som protesterar. Det kommer an på hur rädda folk kommer att vara för de nya lagarna. De unga människorna i staden kommer att reagera. De utgår efter principen “om vi brinner, ska ni brinna med oss”. Men det finns också en möjlighet att folk blir rädda och lämnar staden, säger han.

Kränker internationell rätt

Enligt demonstranterna är principen om “Ett land – två system” hotad och Tim Rüling håller med.  

– Den principen är nedmonterad, den finns inte längre. Det står klart att Kina kränker internationell rätt, säger han.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.