Kinesiska Sverigeambassadören Gui Congyou Foto: TT

Kinas ambassad hotar Sveriges regering

Uppdaterad
Publicerad

Kinas ambassad hotar med konsekvenser för Sveriges regering om den närvarar vid prisutdelningen av Svenska PEN:s Tucholskypris till den fängslade Gui Minhai. Utrikesminister Ann Linde (S) säger att Sverige har gjort en tydlig markering mot Kinas hot.

I dag delar kulturminister Amanda Lind ut Svenska PEN:s Tucholskypriset till den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina utan rättegång. När priset tillkännagavs i förra veckan mötte det kritik från kinesiska ambassaden. Nu går ambassaden längre och hotar med konsekvenser för Sverige om den svenska regeringen är på plats vid prisutdelningen, i en intervju med Sveriges Radio.

– Vi motsätter oss starkt att den svenska regeringen närvarar vid prisutdelningen och ifall de gör det har vi inget annat val än att vidta motåtgärder, säger kinesiska Sverigeambassadören Gui Congyou.

Anklagas för trafikbrott i Kina

Ambassadören vill inte säga vad för konsekvenser han syftar på, men säger att deltagandet skulle få allvarliga konsekvenser för relationen mellan Sverige och Kina. Han fortsätter:

– En del människor ska inte förvänta sig att allt ska fortsätta som vanligt efter att ha sårat det kinesiska folkets känslor och Kinas intressen.

Utrikesministern: ”Vi har markerat tydligt”

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) säger till TT att Sverige har gjort en tydlig markering mot Kinas hot inför prisutdelningen.

– Vi har markerat tydligt mot Kina både vid ambassaderna i Stockholm och i Peking, säger Ann Linde (S) till TT.

Svenska PEN är en ideell förening som försvarar det fria ordet och delar årligen ut Tucholskypriset till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist.

Gui Minhai arbetade som förläggare av regimkritisk litteratur i Hongkong och frihetsberövades av de kinesiska myndigheterna för drygt fyra år sedan. Kina anklagar honom för ett trafikbrott som ska ha skett år 2003, men än så länge har ingen rättegång ägt rum.

Kulturminister Amanda Linds pressekreterare meddelar till SVT Nyheter att planen är att Lind ska dela ut priset står fast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.