Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra uttrycker inget intresse för att närma sig ett samarbete med Sverigedemokraterna och dess partiledare Jimmie Åkesson. Foto: TT

Kinberg Batra avfärdar samarbete med SD

Jimmie Åkesson flörtar öppet med moderatpolitiker. Och i en SVT:s undersökning bland ledande M-kommunpolitiker svarar 54 procent att de tycker att alliansen kan regera med stöd av SD. Men M-ledaren Anna Kinberg Batra säger nej till samarbete med Sverigedemokraterna.

Moderaterna bör fälla regeringen och det redan i år. Det anser en klar majoritet av de ledande M-kommunpolitikerna enligt en granskning av SVT Nyheter.

Dessutom anser över hälften att det är en bra idé att regera med stöd av SD om det behövs.

Avfärdar samarbete

Men när Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra fick frågan i SVT:s Aktuellt avfärdade hon ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Att det är många moderater som vill byta regering tycker jag är bra. Men då måste vi ta ansvar för hur det ska bli mer lönsamt att jobba, hur vi möter integrationsproblemen och hur vi klarar samarbetet med andra länder – bara för att nämna några frågor där SD tycker raka motsatsen. Så därför är de inget alternativ att samarbeta med, sa Kinberg Batra i Aktuellt.

”Senast 2018”

Hon upprepade det tidigare budskapet om en gemensam alliansbudget.

– Vi har sagt att vi ska komma med ett tydligt alliansbesked om en gemensam budget senast hösten 2018. Om det skulle komma andra besked får vi ta ansvar och ta ställning då.

SD bjuder in

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har gått ut i ett brev till alla ledande moderata kommunpolitiker och bjudit in till samtal. Detta är ett sätt att få uppmärksamhet, menar Kinberg Batra.

– Det är ett sätt till i raden från Sverigedemokraterna för att få medial uppmärksamhet. Men jag tar ansvar för att alliansen ska vara det trygga alternativet för att bygga Sverige starkare. Det tar inte SD ansvar för och därför är det inte aktuellt att regera med dem.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer