Kinberg Batra håller sommartal

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra håller sommartal på nationaldagen. SVT Nyheter sände live från Mosebacke torg i Stockholm när hon hyllade Sverige.

Efter senaste veckans uppmärksammade krissiffror i opinionsmätningarna och avgångskrav från bland annat Christian Gustavsson, ordförande för Moderaterna i Östergötland och ledamot av partistyrelsen, går Anna Kinberg Batra i dag upp på scenen på Mosebacke torg i Stockholm.

– Välkomna till denna nationaldag och den dag när vi kan reflektera över vad som gör Sverige så starkt, säger hon och inleder talet.

– Sverige är så himla bra – vi har skogen och stålet, snillen och start-ups, stora industrier och vi är världsmästare i hockey. Allt det och mycket mer har vi och därför är vi ett av världens bästa länder att växa upp i.

”Man ska jobba och göra rätt för sig”

– Vi ska vara stolta över Sverige men vi får aldrig ta det för givet. Att man jobbar och gör rätt för sig är det som ligger till grund för att du får hjälp när du behöver det, säger Anna Kinberg Batra.

– Frihet är möjligheten för alla att kunna forma sitt liv som man själv vill. Men det ger inte möjlighet till någon att ta någon annans frihet. Det gör man om man hotar med eller till och med använder våld.

– Men det gör man också om man tar sig friheten att leva på andra när man skulle kunna jobba själv. Det gör man om man smiter från skatt – då sviker man hela vårt samhälle. Då sviker man Sverige.

– I ett av världens mest jämställda länder ska det råda just jämställdhet och då ska det betyda att alla ska kunna leva sitt liv i frihet och forma sitt liv som man vill, men så är det inte för alla. Det måste vara det, i Sverige har ingen rätt att hindra någon att röra sig fritt, besöka badhus eller skaffa sig en utbildning. Sådana värderingar hör inte hemma i Sverige.

– Tyvärr finns det de som inte håller med om det, säger hon och nämner dådet på Drottninggatan i Stockholm som i morgon inträffade för två månader sedan.

LÄS MER: Analys: AKB måste välja väg

”Jobbklyftan, jobbskapandet och otryggheten”

Men även ett fritt samhälle måste byggas med värderingar menar hon och lyfter tre problem hon anser är landets största och som Moderaterna ska lösa: jobbklyftan, jobbskapandet och otryggheten.

– Det handlar om jobbklyftan mellan inrikesfödda och utrikesfödda som måste minska.

Hon återkommer till att poängtera vikten av att göra rätt för sig och inte utnyttja andra för ett fungerande samhällle. Att arbetslinjen ska utvecklas och inte avvecklas är också återkommande flera gånger i talet.

– Den som jobbar och sliter har rätt att kräva att samhället funkar och rätt att bli förbannad när det inte gör det, det är därför arbetslinjen måste utvecklas – inte avvecklas.

När hon pratar om trygghet nämner hon oron över övergrepp på festivaler och att man inte ens ska behöva ställa sig frågan om vad man vågar ha på sig.

– Man ska kunna vara trygg ute – men då måste kriminella sitta inne.

”Nya krav på ledarskap”

– Det är nya krav på politiskt ledarskap. Det finns två sorters partier som inte klarar de kraven. Den första sorten är bakåtsträvande och tror det är bäst att göra som de alltid har gjort. Den andra sorten är den som säger nej och drömmer om att det var bättre förr trots att det inte var det, men ändå målar upp den bilden för att fånga oron.

– Det är inte svårt att göra så som den andra sortens parti gör, men det är farligt i ett land som Sverige. Det piskar upp stämningen och för oss inte någonstans. Moderaterna är ingen av dessa två sorter.

Vill ha alliansregering

Anna Kinberg Batra berättar att hon bjudit in de andra partiledarna till sitt hem i Nacka, där de ska runt hennes bord med stadiga ben ska diskutera hur man ska kunna växla upp jobbet med alliansen.

– Sverige behöver en ny alliansregering. Vi firar att Sverige är fantastiskt men det ska vara fantastiskt även när barnen växer upp. Jag är stolt över att Moderaterna är Sveriges arbetarparti och vet vad vi ska göra för att alla människor ska växa i Sverige och för att Sverige ska växa – allt börjar med jobben, säger Anna Kinberg Batra och avslutar talet.

TV: M beredd att lägga gemensam Alliansbudget

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moderaternas kris

Mer i ämnet