Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra pratar med media under sitt besök på Nacka Gymnasium i Stockholm under fredagen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kinberg Batra: Det är inte vår kultur

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna är förtegna om hur samtalen går med de medarbetare som skrattade när socialförsäkringsminister Annika Strandhäll blev kallad för hora. Partiledare Anna Kinberg Batra menar att kommentaren är oacceptabel. – I det parti jag leder kallar ingen någon för hora, oavsett vilket parti de är ifrån, sa hon.

Efter lunchtid på torsdagen satte Moderaterna i gång en direktsändning på Youtube, där Delmon Haffo kommenterade ett twitterbråk som uppstod efter det amerikanska presidentvalet, där mäns rösträtt i USA ifrågasattes. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) har på Facebook kommenterat diskussionen med att hon också ”tänkt den tanken”.

”Annika Strandhäll, det var olämpligt, det var inte okej att skämta om mäns rösträtt. Dra åt helvete din hora”, säger Haffo i klippet.

Delmon Haffo fick genast sparken från Moderaternas partikansli – och fick lämna alla sina politiska uppdrag.

Arg och ledsen

När Moderaternas partiledare besökte Nacka gymnasium på fredagen beklagade hon Delmon Haffos uttalanden. Hon inledde sitt tal inför skoleleverna med gårdagens sociala medieskandal, rapporterar bland andra SVT:s reporter på plats i Nacka.

– I går var jag ledsen och arg, sa hon.

– I går kallade en av våra medarbetare en politisk motståndare för något helt oacceptabelt. Det är inte vår kultur.

– I det parti jag leder kallar ingen någon för hora, oavsett vilket parti de är ifrån eller var de kommer ifrån.

”Allvarliga samtal”

På videoklippet hörs flera personer skratta åt Delmon Haffo. Dessa personer kan vänta sig ”allvarliga samtal” under dagen, enligt Kinberg Batra.

Delmon Haffos chef, kommunikationschef Per Nilsson, kommer också att ha samtal med partisekreterare Tomas Tobé i dag.

Anna Kinberg Batra svarade inte rakt på frågan om hon har förtroende för Per Nilsson.

– Vi kommer att ha allvarliga samtal med dem som hörs i filmen, och även med Per Nilsson. Det har jag bett Tomas Tobé att göra, sa hon.

Ingen kommentar

I SVT:s Aktuellt på kvällen bad Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé Annika Strandhäll om ursäkt och sade att han skulle föra samtal med berörda medarbetare.

– Det här är inte okej i Moderaterna och jag tänker nu se till att det här upphör, säger Tobé.

SVT Nyheter har sökt Tomas Tobé för att höra vilka åtgärder han har vidtagit och hur samtalen har gått, men ännu inte fått någon återkoppling.

– Samtal har förts och kommer att föras. När det finns en uppdatering lovar vi att återkomma, sade hans pressekreterare Niklas Gillström vid 14-tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.