• Viktigt meddelande:

    Brand i batterilager med kraftig rökutveckling - personer i Boliden Bergsö i Landskrona uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. LÄS MER

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra kräver att inrikesminister Anders Ygeman (S) kommer till riksdagens justitieutskott för att svara på turerna kring övergreppen på festivalen i Stockholm. Foto: TT

Kinberg Batra kallar Ygeman till riksdagen för förklaring

Moderatledaren Anna Kinberg Batra begär att inrikesminister Anders Ygeman kommer till riksdagens justitieutskott för att förklara turerna kring händelserna i Kungsträdgården, säger hon till SVT Nyheter.

Ofredandet av flickor på festivalen We are Sthlm i Kungsträdgården i Stockholm och polisens tystnad om det blir nu en inrikespolitisk fråga. Det är Moderatledaren Anna Kinberg Batra som väcker frågan.

– De flesta reagerar väldigt starkt på det här. Nu är det viktigt att vi får veta hur det här har gått till och vad polisen har gjort, och hur det kan komma sig. Vi måste kunna lita på att polisen gör allt den kan. Det kan aldrig bli politik kring vilka brott som rapporteras och anmäls. Det är ytterst farligt om människor inte litar på polisens arbete, säger Anna Kinberg Batra.

Annorlunda begäran från moderatledaren

Det som har hänt är så allvarligt, enligt Kinberg Batra, att hon nu kommer med en ovanlig begäran, nämligen att den ansvariga ministern kommer till riksdagen för att förklara sig.

– Vi kommer att begära att den ansvariga ministern för polisen, inrikesminister Anders Ygeman, kallas till riksdagens justitieutskott för att klargöra och rapportera om vad polisen har gjort och framför allt hur vi ska se till att något liknande aldrig ska behöva hända igen, säger Kinberg Batra.

Ygeman välkomnar utredning

Rikspolischefen Dan Eliasson lovar att utreda varför polisen inte berättade om ofredanden på festivalen. Inrikesministern Anders Ygeman (S) välkomnar en utredning: ”Det är oacceptabelt om man förtiger information från polisens sida”.

– Det är anmärkningsvärt om polisen ger en bild utåt att det skulle vara lugnt men en annan bild internt. Det här måste man utreda och gå till botten med, säger Anders Ygeman (S), inrikesminister till SVT Nyheter.

Vad säger du till oroliga föräldrar som läser tidningen idag?

– Så här ska det inte få vara. Man ska inte behöva utstå sexuella trakasserier i folksamlingar. Man ska kunna känna sig trygg som ung tjej.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Övergrepp på festival

Mer i ämnet