Kinberg Batra gjorde sitt bästa för att visa på skillnader mellan Moderaternas och Sverigedemokraternas jobbpolitik. Sverigedemokraterna har lyckats locka många Moderata väljare till sig, som Kinberg Batra vill vinna tillbaka. Foto: Pablo Torres/SVT Nyheter

Kinberg Batra: Fler ska få sitt första jobb

Uppdaterad
Publicerad

I kväll höll Moderaternas nya partiledare Anna Kinberg Batra för första gången tal på stora scenen i Almedalen, med en tydlig fråga i fokus: Jobben. Fler i arbete, minskat utanförskap och ansvarstagande i oroliga tider ska få väljarna att återvända till Moderaterna.

Anna Kinberg Batra välkomnades i kväll upp på scenen i Almedalen som ”snart Sveriges nya statsminister”. Och Kinberg Batra gjorde sitt bästa för att visa sig som Alliansens givna ledare, någon som tar ansvar. Hon inledde med att tala om Grekland – som bara är några dagar ifrån en avgörande folkomröstning om landets öde.

– Vi behöver ett starkt och öppet Europa, där vi samarbetar för att möta utmaningar, säger hon.

Man kan lita på Moderaterna

Hon drog paralleller till Irland – som arbetat sig upp ur en djup ekonomisk kris – och till Sverige på 1990-talet, då den ekonomiska krisen lamslog Sverige. Hon lyfte fram sitt eget parti som det ansvarsfulla partiet, som man kan lita på i en krissituation.

– Vi moderater kommer aldrig att släppa ansvaret för att Sverige ska vara ett samhälle man kan lita på, med statsfinanser man kan lita på.

Jobben dominerade

Sedan kom Anna Kinberg Batra till det som skulle dominera hennes tal: Jobben. Hon berättade om sitt första jobb i en grillkiosk, och Moderaternas nya förslag som lanserades i dag, som man hoppas ska kunna göra det lättare för människor i utanförskap att få sitt första jobb.

– Det är alldeles för många som inte har något första jobb alls att berätta om. De berättar i stället om hur det känns att vara utanför. Om ett samhälle som svek, säger Anna Kinberg Batra och fortsätter:

– Vi ger inte upp om någon (...) Vi vet att Sverige är fyllt av människor som har mer att ge. Som kan mer. Men som fortfarande inte lyckats få det där allra första jobbet. Det ska vi ändra på. För då kan Sverige mer.

Höll fram skillnader på M och SD

Kinberg Batra gick till attack mot Stefan Löfven som hon sade ”inte har någon jobbagenda – bara en väldigt jobbig agenda”.

Hon gjorde också sitt bästa för att visa på skillnader mellan Moderaternas och Sverigedemokraternas jobbpolitik. Sverigedemokraterna har lyckats locka många Moderata väljare till sig, som Kinberg Batra vill vinna tillbaka.

– Det finns fler som attackerar jobben från vänster, en till är faktiskt Jimmie Åkesson, säger hon.

Lovade valseger

Och senast valet 2018 vinner alliansen valet. Det lovade Kinberg Batra.

– När alliansen vinner valet, senast 2018, ska vi börja jobba direkt. Vi ska bryta det nya utanförskapet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.